Viata, Minuni, Marturii, Acatist
Traim vremuri confuze si multi dintre noi i-au uitat pe cei care s-au jertfit si pentru noi. Cum ar putea privi un ateu, Sfintii si Mucenicii care si-au dat viata pentru Hristos? Stiinta incearca sa descifreze minunile facute de Sfintele Moaste si vindecari miraculoase se petrec inca sub ochii nostri. A fi ateu nu este un titlu de glorie ci o lipsa de Iubire si Credinta. Ma intreb cati dintre cei ce se considera atei ar fi in stare sa lupte pentru convingerea lor cum a facut Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou din Nea Makri, Grecia.
Trimite felicitari cu minunile Sfantului Efrem cel Nou
Milioane de oameni din toata lumea il slavesc pe Sfantul Nectarie, Sfantul Nicolae, Sfantul Serafim de Sarov, Sfantul Mare Mucenic Dimitrie – Izvoratorul de Mir, etc. Cine il descopera pe Sfantul Efrem cel Nou, din Nea Makri, este cuprins de o avalansa de sentimente – tristete, bucurie, iubire, respect, admiratie, etc. Este un Sfant grabnic ajutator ce apare de niciunde, chiar si celor putin credinciosi.
Sfântul Efrem cel Nou, Marele Mucenic de la Nea Makri, a facut atât de multe minuni in zilele noastre, încât poate doar despre Sfântul Nectarie din Eghina, Sfântul Ioan Rusul si alti câtiva sfinti, s-a scris la fel de mult. In România, Sfântul Efrem este deocamdata destul de putin cunoscut, desi nu putini sunt românii care, rugându-se Sfântului au primit ajutor, tamaduire si binecuvântare.
Trimite felicitari cu minunile Sfantului Efrem cel Nou
Sfântul Efrem (Constantinos Morfis dupa numele de botez) s-a nascut în orasul grecesc Trikala în anul 1384. La 14 ani a plecat la manastirea Bunavestire, de pe Muntele neprihanitilor parasind casa parinteasca, mama vaduva si cei 7 frati, fugind din calea turcilor condusi de Baiazid I, care începusera rapirea tinerilor de 14-20 ani pentru ai înregimenta cu forta ca ieniceri. Sfântul Efrem s-a nevoit mai bine de 25 de ani, ca monah, la manastirea Bunavestire. în anul 1416 turcii au pradat peninsula Atica si în 1424, invadând manastirea, au omorât cu sabia toti calugarii. Sfântul Efrem era atunci în pestera, sus în munte si când s-a întors a gasit trupurile neînsufletite ale monahilor.
Dupa un an, turcii au venit din nou si gasindu-l pe Sfânt l-au supus caznelor cu o barbarie rar întâlnita, timp de 8 luni si jumatate. îndurând chinuri mai presus de cuvinte, rugându-se si iertând, Sfântul a primit cununa muceniceasca, dupa cum singur avea sa ne descopere.
Sfântul Efrem, marele facator de minuni, s-a facut cunoscut noua în urma mai multor descoperiri dumnezeiesti. în vara anului 1945 schimonahia Macaria, vizitând localitatea Nea Makri, a urcat sa aprinda o candela la ruinele manastirii de Pe când cerceta ruinele bisericutei Buneivestiri si chiliile vechii manastiri de calugari, se gândea ca se afla pe un loc sfânt si ruga pe Dumnezeu s-o învredniceasca sa vada pe unul dintre parintii care traisera în acele locuri. într-o zi, o voce launtrica îi spuse: „Sapa acolo si vei gasi ceea ce doresti”.
Punând un lucrator, care ajuta atunci la treburile manastirii, sa sape, maica Macaria s-a învrednicit sa dobândeasca un dar de mare pret: la aproximativ 1,7m adâncime, au gasit, raspândind o mireasma placuta, moastele întregi, ale unui calugar care fusese cleric, dupa îmbracamintea cu care era îmbracat. Venind ploaia, maica a lasat moastele unde le gasise. Dupa vecernie Sfântul i s-a aratat maicii, spunându-i: „Pâna când ma vei lasa acolo jos?”. Era un calugar înalt, brunet, cu barba mare, în mâna stânga îi stralucea o lumina si cu mâna dreapta binecuvânta. Maica i-a cerut iertare si a doua zi a luat moastele, le-a curatat si le-a pus în altar într-o firida si a aprins o candela. In acea noapte, Sfântul s-a aratat maicii în vis spunându-i: „Iti multumesc mult. Ma numesc Efrem.”
Sfântul a descoperit unei femei si chipul mortii sale. Aceasta l-a vazut într-o lumina care înconjura manastirea tinând în mâna o bisericuta. Sfântul i-a zis aceste cuvinte: „Mare Mucenic Efrem.” Femeia a îngenunchiat, iar Sfântul a continuat: „M-am nascut la 14 septembrie, de ziua Sf. Cruci, si tot la 14 septembrie, la 42 ani, am dat marturie prin moarte muceniceasca. Sa îi spui maicii Macaria sa îmi ridice un paraclis în cotitura drumului. Acolo voi sta si ma voi odihni. Scorbura copacului mi-a fost mormânt. Necredinciosii m-au torturat chiar si mort.”
In anul 1966, în ziua de 29 aprilie, monahia Macaria a primit din nou descoperire de la sfânt: „Deodata lam vazut lânga mine, venise fara sa paseasca. A soptit cu multa evlavie: „Sf. Efrem si-a sfârsit viata muceniceste, sub turci, în anul 1426, pe 5 mai, la ora noua dimineata”. în seara urmatoare, o alta monahie a avut un vis în care i s-a descoperit întreg martiriul Sfântului. Fusese legat cu capul în jos de un copac batrân si în mijlocul pântecelui i s-a înfipt o bucata de lemn aprins, care îi ardea maruntaiele, în timp ce trupul îi era strapuns cu multe cuie.
Trimite felicitari cu minunile Sfantului Efrem cel Nou
Minunile la moastele Sfântului Marelui Mucenic Efrem, aratarile lui în vis sau aievea, ajutorul grabnic oferit celor în nevoi, nenumaratele tamaduiri au umplut paginile mai multor carti (câteva fiind traduse si în limba româna), marturiile fiind strânse cu grija de maica Macaria. Cel care a citit chiar si numai o data o parte din minunile Sf. Efrem, simte cât de apropiat este de noi, pacatosii. Sfântul le-a devenit ajutator oamenilor, ocrotitor, vindecator si prieten, si multi au trimis scrisori de multumire si de marturisire pe adresa manastirii din Nea Makri. Nu sunt putini cei care, rugându-se Sfântului Efrem, au dobândit tamaduire, între acestia numarânduse oameni care au fost vindecati de cancer, tumora pe retina, boala Hodkin, dureri de stomac, stari de ameteala, tuse, melanom la rinichi, cardiopatie, pietre la rinichi, diabet, cancer la sân, la intestinul gros, leucemie, orbire, amnezie, dureri de ochi, boli ale inimii si ale creierului, polinucleoza, hemoragii, dureri de oase si articulatii, paralizie, epilepsie, hidrocefalie, probleme de vaz si de auz, si multe altele.
Altii sau învrednicit de milostivirea Cuviosului si au izbândit în procese, au fost eliberati din închisoare, au biruit deznadejdea, au reusit la examene, au capatat ajutor în vremea operatiilor, au fost izbaviti de accidente sau au fost salvati miraculos din masini accidentate, au fost salvati de foc, de înec ori din furtuni si din alte primejdii de moarte. Multi altii, prin rugaciunile Sfântului Efrem, L-au cunoscut pe Dumnezeu, au apucat pe cararile mântuirii si au dobândit nadejde neminci-noasa si vreme de pocainta. Nu putem sa nu amintim despre mireasma sfintelor moaste si despre mireasma pe care Sfântul o face simtita uneori celor pe care îi cerceteaza, despre nenumaratele aratari în vis sau aievea celor care apoi l-au recunoscut, vazând chipul zugravit în icoana.
Trimite felicitari cu minunile Sfantului Efrem cel Nou
Minuni
– „Mi-a vindecat copilul de astm alergic.” Fara a tine cont de granite si continente Sf. Efrem este deopotriva aproape, celor din Grecia, Europa, America sau Australia, din toate colturile lumii venind scrisori cu marturii despre grabnicul ajutor primît.
– Un adolescent, Dumitraki, la o priveghere de toata noaptea, în ajunul sarbatorii Sfântului, s-a apropiat de racla cerând un fratior, pentru ca doctorii nu-i dadusera speranta mamei sale. Dupa trei zile Sfântul s-a aratat aievea în fata ochilor spunându-i:„Dumitraki, ceea ce ai cerut se va întâmpla”. Si cu adevarat mama sa a ramas insarcinata si i-a daruit un fratior.
– 0 tulburatoare marturie o face un preot, Mihail: aflând ca pruncul sau, care urma sa se nasca prezenta anomalii morfofetale, a hotarât împreuna cu preoteasa sa-i ignore pe medicii care-i îndemnau la avort, si si-au pus nadejdea în Dumnezeu si în ajutorul Sf. Efrem, baietelul nascându-se sanatos si primind numele Sfântului în semn de multumire, dupa ce Sf. Efrem i s-a aratat preotesei într-o seara, la iconostas îmbracat în alb si stralucind.
– Un copilas care suferea de la nastere de gastroenterita acuta, si care lua neîncetat sirop pentru combaterea constipatiei, a fost grabnic vindecat de Sf. Efrem, renuntându-se la orice tratament, dupa ce mamica lui l-a uns cu ulei de la candela Sfântului, si i-a dat agheasma sa bea. Bunica altui copil marturiseste ca l-a vazut de trei ori pe Sf. Efrem în salonul micutului, care suferea de o encefalita provenita dintr-un virus necunoscut, în urma carui fapt, baietelul nu-si recunostea parintii, îi lovea si îi musca. Doctorii nu le dadeau prea mari sperante, dar Sf. Efrem l-a vindecat.
– Dupa ce se rugase îndelung, pentru ca sa aduca pe lume un copil, Constantina povesteste ca Sf. Efrem i s-a aratat în vis, zicându-i sa se roage la moastele sale, si fiind însarcinata. Sfântul i-a spus sa-i puna copilului, numele lui. încurcata, viitoarea mamica i-a raspuns ca îi promisese Sfântului Rafael acest lucru. Atunci Sfântul Efrem i-a spus: „Vor fi doi copii.” Si cu adevarat, a nascut doua gemene, botezându-le Rafaela si Efremia. Tot în semn de multumire o familie din Amfilohia si-a botezat pruncul Efrem pentru a se auzi în casa numele cel iubit al Sfântului, dupa ce Sf. Efrem o vindecase, pe viitoarea mamica, de durerile de mijloc atunci când s-a uns cu ulei de la candela lui.
– Numele meu este T. M. în prezent locuiesc în Suedia, desi sunt grec de origine. Cu doisprezece ani in urma am fost învinuit de o crima pe care nu am savarsit-o si am fost condamnat la trei ani de închisoare. M-au închis într-o celula întunecoasa, în care am stat vreme de cinci luni, asteptand judecarea recursului, care a fost stabilit pentru ziua de vineri, 18 decembrie a anului 1981. In noaptea dinspre joi spre vineri m-am trezit pe neasteptate pe la ora trei, am tresarit si, fara sa fi reusit macar sa-mi dau seama ca deja nu mai dormeam, am sarit în picioare. Inaintea mea statea un om si îmi zambea. El era descult, îmbracat într-o haina alba, înalt si slab, avand o barba deasa si capul neacoperit, iar ochii sai erau albastri, senini si blanzi.
Eu l-am întrebat în suedeza:
- Cine esti?
El mi-a zambit din nou si mi-a raspuns în limba greaca:
- Maine la judecata vei fi eliberat.
Atunci eu am repetat:
- Cine esti? De unde stii aceasta?
Iar el mi-a zis din nou cu un suras pe buze:
- Maine vei fi în libertate.
Fiind coplesit de uimire, eu m-am întors sa vad daca era deschisa usa. Aceasta era zavorata. Atunci mi-am indreptat iarasi privirea catre oaspetele meu si în clipa aceea s-a petrecut un lucru pe care nu voi putea sa-l uit pana la sfarsitul zilelor mele: silueta acestui om s-a ridicat în coltul cel de sus al celulei si acolo a disparut. Eram încredintat ca am devenit martorul unei minuni pe care a savarsit-o Mantuitorul Hristos. Apoi, dupa ce m-am însemnat cu semnul Crucii, am adormit.
In dimineata urmatoare am fost dus la tribunal. Acolo am petrecut cateva ceasuri si iata ca, în cele din urma, judecatorul s-a ridicat si a rostit:
- Sunteti liber.
Eu am cazut în genunchi, mi-am facut semnul Sfintei Cruci, apoi am iesit din cladirea Curtii de Apel. I-am sunat pe parinti ca sa le spun ca am fost eliberat. Spre marea mea uimire, ei stiau deja despre aceasta. „Cum? Cum ati aflat?” – am exclamat eu atunci. Ei mi-au raspuns ca le-a vestit despre aceasta sora mea, care se rugase în ajun Preacuviosului Efrem în Manastirea de la Nea Makri.
Am sunat-o pe sora mea. Ea mi-a istorisit cum a mers joi seara la manastirea Sfantului Efrem ca sa se roage pentru mine; acolo, în timp ce se ruga ea a simtit ca Sfantul Efrem a auzit-o si eu voi fi eliberat. Atunci i-a sunat pe parinti si le-a povestit despre aceasta, despre evenimentul care avea sa se întample abia în ziua urmatoare. Lucrul acesta a fost cu atat mai uimitor, cu cat nici unul dintre ei nu cunostea data în care avea sa aiba loc judecarea recursului.
Cu cateva zile mai tarziu sora mea mi-a trimis prin posta o icoana cu chipul Sfantului Efrem si o carte despre dansul. L-am recunoscut îndata în icoana pe oaspetele meu cel învaluit în taina. In scurt timp am ajuns în Grecia si am mers de îndata la Manastirea sa ca sa-i multumesc Sfantului pentru mila pe care mi-a trimis-o Dumnezeu printr-însul.
T. M., Stockholm, 1981, Suedia
– Ma durea foarte tare un picior si nici un medic, de nici un fel de specialitate, nu ma putea ajuta cu nimic. Starea mea se înrautatea progresiv si s-a ajuns pana acolo ca din pricina durerilor nesuferite nu ma mai puteam ridica în picioare. Cei din familia mea au hotarat sa ma duca la Atena pentru a ma interna în spital, unde urmau sa mi se faca investigatiile necesare si sa mi se prescrie un tratament.
Indata ce am ajuns la Atena, i-am rugat pe ai mei ca, mai întai de toate, sa ma duca la Manastirea Sfantului Efrem si abia mai apoi la doctor. Ei îmi spuneau cu totii:
- Sa mergem pentru început la medic, iar dupa aceea la Sfantul.
Insa eu am staruit asupra hotararii mele si ei m-au dus, totusi, la Manastire la Sfantul Efrem, Facatorul de minuni. Cum sa va redau, cum sa va transmit acele simtiri pe care le-am trait atunci cand maica stareta a facut semnul Crucii asupra capului meu cu sfintele moaste ale Marelui Mucenic Efrem?! In clipa aceea au încetat durerile cele nesuferite si eu am zis catre ai mei:
- Ascultati-ma, pe mine nu ma mai doare nimic!
-
Dar este oare cu putinta una ca asta?
-
Da, pe mine nu ma mai doare absolut nimic!
Acum merg singura, fara ajutorul altora, fiind în stare sa urc si sa cobor scarile usor.
Iti multumesc tie din adancul sufletului meu, Sfinte Efrem, Facatorule de minuni!
Eu, cea nevrednica, îti voi fi recunoscatoare pana la sfarsitul vietii mele.
Polixenia Z., 1982, Grecia
– Vreme de zece ani am suferit de astm alergic. Cautandu-mi vindecarea, am umblat prin toate spitalele prin care a fost cu putinta, dar nicaieri nu m-au putut ajuta. Doctorii mi-au spus ca nu ma voi vindeca niciodata. Am mers pentru a face un tratament chiar si în Bulgaria, însa nici acolo nu mi-au putut fi de nici un ajutor. Ajunsesem sa beau pastilele doar asa, ca sa ma consolez cumva. Starea în care ma gaseam era foarte grava. Fara oxigen curat, nu puteam nici sa dorm, nici sa respir liber. Nu puteam nici macar sa beau putina apa, nici rece, nici calda. Eram într-o stare dezastruoasa.
Auzind despre multimea minunilor savarsite de Sfantul Efrem, am alergat îndata sa ma închin la moastele sale si sa ma rog lui pentru tamaduire.
Era o zi de joi, în 23 ianuarie, anul 1983, cand eu, dimpreuna cu toata familia mea, am vizitat pentru a doua oara binecuvantata manastire. Ne-am închinat Sfantului Efrem si eu, cu lacrimi fierbinti si multa credinta, din adancul cel mai tainic al sufletului meu, l-am rugat sa faca în asa fel incat aghiazma lui sa devina pentru mine licoare aducatoare de tamaduire.
Si iata ca s-a întamplat o minune! Din ziua în care am luat si am baut din apa ce fusese sfintita la manastire, m-am vindecat de boala mea si acum îl slavesc pe Dumnezeu si pe Sfantul Lui, Marele Mucenic si Facator de minuni Efrem, pentru darul Sau cel nepretuit.
Iti multumesc, Sfinte al meu Efrem, din toata inima si te rog sa fii pururea alaturi de noi, facandu-te noua mijlocitor si ajutator întru toate nevoile.
Stamatina H., Atena, 1983, Grecia
„Minuni enorme face!”
Pot sa marturisesc ca din aprilie anul acesta (2012) am aflat de icoana Sfântului Efrem de la o doamna, o enoriasa. Si am venit la icoana împreuna cu ea. Si, din clipa în care am ajuns la icoana, si am vazut-o cât e de plina de mir, stiind ca e facatoare de minuni, din clipa aceea am început sa ma rog tot timpul.
Eu am avut probleme cu fata mea. A plecat de acasa. N-am mai stiut nimic de ea; o fata care a fost cuminte s-a împrietenit cu cineva cu care nu trebuia. A plecat fata mea si n-am mai vazut-o. Si, din cauza asta, ca mama, am fost disperata. Cât m-am rugat si cât am plâns la Sfântul Efrem sa ma ajute! Sfântul mi-a adus fata acasa. Dupa un interval de rugaciune, de plâns si de multa milostenie, sfântul mi-a adus-o. E sanatoasa acum. Sper sa fie si înteleapta.
Dar minunea a savârsit-o Sfântul Efrem. Când am vazut-o la usa, ca e întreaga si ca e fata mea, nu am avut cuvinte! Fata mea face peste câteva zile 28 de ani. A fost casatorita, a divortat si, dupa divort, la vreo doua luni, a cunoscut un baiat, a carui prietenie a fost ceva nefast pentru ea. Nu stiu cum a zapacit-o, de a plecat fata mea cu ce a avut pe ea si am crezut ca am pierdut-o definitiv. N-a mai luat legatura cu noi. I-a interzis sa mai ia legatura cu parintii, i-a interzis legaturile cu prietenii, a scos-o si de la serviciu, ea nu a mai avut nici serviciu. Va dati seama ce a fost în sufletul nostru, prin ce-am trecut! Si Sfântul Efrem m-a ajutat. Sfântul Efrem a facut minunea asta pentru mine si îi multumesc din tot sufletul.
O enoriasa cu care ne întâlnim aici (la icoana Sfântului Efrem) a avut, tot asa, probleme cu fata. În mare, va spun. Fata doamnei lucra în Germania la un restaurant si acolo i s-a facut o înscenare cu un client. Fata, nevinovata, era cât pe-aci sa fie arestata în Germania. Clientului pe care l-a servit i-a disparut borseta cu tot ce a avut în ea. I s-a înscenat fetei. Fata a venit înnebunita în tara, i-a spus mamei. Mama, fiind credincioasa, a venit aici si s-a rugat mult la Sfântul Efrem. Si parintele Onufrie i-a spus mamei ca fata ei e nevinovata, sa o creada, ca n-are nicio vina. Cu ajutorul Sfântului Efrem, cu rugaciune multa, multa, i-a facut o minune sfântul. S-a dus cu un avocat de aici din România, a pledat acolo pentru ea si i-a descoperit nevinovatia datorita unei poze. Deci poza aia arata, de fapt, ca fetei nici prin gând nu i-a trecut sa faca asa ceva. A aparut în poza cine i-a facut respectivului paguba. Si a scapat fata.
Tot asa, stiu o doamna casatorita. Sunt tineri. Au facut multa rugaciune si doamna si sotul si Sfântul Efrem a ajutat-o sa ramâna gravida si a nascut un copil. Fetita se apropie de un an si e sanatoasa si frumoasa.
Voiam sa va spun ca am fost plecata la Sihastria Raraului cu parintele si de când vin aici nu am vazut atâta mir cât a putut sa curga din icoana Sfântului Efrem în zilele acestea, cât am stat acolo. Cred ca s-a întâmplat asta pentru ca stia sfântul ca o sa vina multa lume sa o vada. Stiti cât mir a putut sa dea! Curgea încontinuu! A venit lumea si îsi punea mirul în servetele. Minuni enorme face!
(Hermina Caruntu)
Trimite felicitari cu minunile Sfantului Efrem cel Nou
„Nu m-a ajutat nimeni, decât Dumnezeu”
Tatal meu a facut o pareza pe 3 august. L-am dus la spital. Nu vorbea, nu se misca. Trei saptamâni nu a baut apa, decât prin perfuzii, la reanimare. Dupa aceea a început foarte putin sa manânce, înghitind câte o lingurita. L-am împartasit, am fost la Sfântul Nectarie, am luat ulei de la candela, i-am dat pe tot corpul si, a doua zi, s-a ridicat. S-a ridicat în fund. A fost o minune.
La vreo saptamâna l-am transferat la Spitalul Sfântul Luca, a mers o perioada bine, dupa care iar i-a fost rau. Facea febra. Din cauza antibioticelor, i s-a distrus mucoasa intestinala si a facut un microb. Dupa aceea a avut crize, si iarasi nu s-a mai ridicat, nu a mai mers. Si-a revenit, a venit acasa, l-am dat cu mir de la icoana Sfântului Efrem cel Nou. S-a simtit ajutorul sfântului. Cu ajutorul mirului, si-a revenit si e bine. M-am rugat la Dumnezeu sa manânce si sa mearga la toaleta singur, si e bine. Pentru vârsta de nouazeci de ani e bine. Numai Dumnezeu a putut sa-l ajute, ca altcineva… Si el realizeaza, desi vorbeste mai greu, ca i-a fost atinsa vorbirea, dar spune: „Nu m-a ajutat nimeni, decât Dumnezeu”. N-am cuvinte de multumire pentru tot ajutorul.
(Zoica Stoia)
Vindecarea Georgiei Zambetaki
Aveam dureri groaznice in regiunea inimii si la cap din pricina unei paralizii a nervilor cordului. Nu ma puteam tine pe picioare. Se implinisera patru ani de cand eram tintuita la pat, zacand intr-o mare deznadejde, in vreme ce durerile cresteau pe zi ce trece. Intr-o zi, un suflet binevoitor mi-a adus cartea despre Sfantul Efrem Tamaduitorul. Am citit-o din scoarta in scoarta si nu mica mi-a fost admiratia fata de minunile lui atat de multe. De asemenea, L-am rugat pe Domnul Hristos sa mi-l trimita si mie pe Sfant. Ce sa va spun? Ma rugam inca, pe cand l-am vazut langa mine si i-am auzit glasul bland:
- Ce ai, copila mea?
I-am raspuns:
- Inima si capul! Nu mai pot de durere, ajuta-ma, Sfinte al meu!
Si Sfantul incepu sa-mi desfaca articulatiile una cate una, incat, nemaiputand de durere, am strigat:
- Ajunge, o, Sfinte al meu!
Si Sfantul mi-a raspuns:
- Copila mea, lasa-ma sa te vindec.
Atunci el mi-a pus la loc toate articulatiile si si-a rezemat capul de pieptul meu. Dar, va pot spune, fratii mei iubiti, ca i-am simtit rasuflarea calda pana in cele mai de taina adancuri ale inimii mele. Mai apoi mi-a luat capul intre maini, l-a apasat cu putere spre dreapta si spre stanga, in sus, apoi in jos, pana ce m-am simtit cu totul vindecata. Si Sfantul, pe care il vedeam mereu langa mine, mi-a spus:
- Copila mea, rosteste-mi numele, ma numesc Efrem!
Iar eu am zis:
- Sfantul meu Efrem!
Dar din pricina bolii, nu puteam rosti clar cuvintele, asa ca Sfantul mi-a spus:
- Spune-l mai tare, copila mea!
Si am zis a doua oara:
- Sfantul meu Efrem!
Mi-a poruncit din nou:
- Mai tare!
Adunandu-mi toate puterile, am strigat:
- Sfantul meu Efrem! atat de tare, incat copilul meu s-a trezit din somn si m-a intrebat ce am patit.
Din acel moment am fost complet vindecata. M-am ridicat, am aprins candela si am stat asa, bucuroasa, pana dimineata, rugandu-ma si multumindu-I lui Dumnezeu si Sfantului Efrem care ma tamaduise. Spre dimineata am adormit si m-am vazut in vis in biserica unde se afla mormantul Sfantului. Brusc, am auzit un glas aspru zicandu-mi:
- N-o sa i te inchini, caci esti o pacatoasa!
Atunci i-am raspuns:
- Tocmai pentru ca sunt o pacatoasa, voi merge sa ma inchin lui!
Am vazut cum, grabnic, doua maini mari luau scara care ducea la mormant si am zis:
- Voi merge sa ma inchin, chiar daca ar trebui sa mor!
Si, dintr-un salt, m-am aflat aproape de mormantul Sfantului. Picioarele mi se inmuiasera din pricina miresmei mirului. Cand am iesit din mormant, m-am trezit intr-o curte, intr-un coltisor al Raiului. Acolo am vazut o femeie purtand doliu, care tinea in maini un disc cu Ingeri de jur imprejur, si am intrebat:
- Cine este aceasta femeie in negru?
Mi s-a raspuns:
- Este mama Sfantului Efrem, vaduva cu sapte copii. Dar ce sa va spun mai mult, fratilor! Cand am putut sa merg pentru prima oara sa ma inchin Sfantului Efrem, biserica si mormantul Sfantului nostru erau exact ca si cele din visul meu! Sub insuflare dumnezeiasca, aceasta femeie a alcatuit un imn, spre a-i multumi Sfantului Efrem:
Am vazut un barbat mare
si masliniu la infatisare
apropiindu-se de urechea mea
si graindu-mi cu blandete:
<<Ce ai, copila mea?>>
<<Iata locul unde ma doare>>, am zis
si mi-am plecat capul.
Mana sa blanda
mi-a adus harul dumnezeiesc.
Sfantul mi-a spus raspicat:
<<Ma numesc Efrem, copila mea,
vino la manastirea mea,
inchina-te la racla mea.
Acolo imi vei vedea mormantul,
imi vei vedea candela.
Aprinde-o,
fa-mi aceasta bucurie”.
Acesta este locul
in care am gasit izbavirea,
eu, nefericita.
Am aflat un Parinte,
un Tamaduitor,
eu, care greu patimeam.
O, Sfantul meu Efrem,
iti multumesc,
slavesc numele tau,
izbaveste lumea de rele patimiri,
ocroteste-i pe copiii tai”.
– Vara anului 2009 a fost deosebit de secetoasa si dogoritoare pentru partea de sud a Greciei. Cu preponderenta au fost afectate imprejurimile capitalei elene, unde, datorita caldurilor excesive au izbucnit incendii de proportii care s-au intins pe mari suprafete. Asa se face ca la sfarsitul lunii august a acestui an, deasupra Atenei plutea un nor urias de fum, care era atat de dens, incat impiedica sa treaca lumina soarelui. Efectele acestor incendii s-au dovedit a fi devastatoare, si nenumarati oameni s-au inscris ca voluntari pentru a ajuta echipajele de pompieri din zonele calamitate. Puterea focului a mistuit vegetatia si copacii de pe suprafete uriase, iar intinderea acestor perdele de foc inspre periferiile urbane a creat multa panica. Elicopterele speciale ale pompierilor isi incarcau tancurile de apa direct din mare pentru a fi mai aproape de locul incendiilor si a fi mai eficiente in stingerea lor. Pe buna dreptate se poate spune ca grecilor le-a fost dat sa traiasca un adevarat cosmar.
Intre regiunile afectate de aceste incendii a fost si sudul Marathonului, zona unde se afla oraselul maritim Nea Makri. In partea vestica a acestei localitati se inalta Muntele Penteli, la ale carui poale se profileaza Colina Neprihanitilor, unde se afla Manastirea si moastele Sfantului Mare Mucenic Efrem cel Nou. Incendii de proportii au izbucnit si pe Muntele Penteli, iar datorita vanturilor intense ele au cuprins aproape intregul masiv muntos, autoritatile locale declarand ca incendiul a creat o perdea de foc ce se intindea pe o lungime de 4 kilometri.
In zorii zilei de 24 august 2009, la ora 5 dimineata, focul a coborat de pe munte si a ajuns in vecinatatea imediata a Manastirii, iar maicile au fost evacuate din sfantul locas, incepand cu cele varstnice. Echipajele de pompieri si misiunea voluntarilor ciprioti care ii ajutau pe acestia, aruncau apa si nisip in stradania lor oarecum inutila de a lupta cu puterea si marimea infernala a flacarilor. Tot ce mai statea impotriva acestor vapai era dangatul clopotelor Manastirii si rugaciunile savarsite catre Sfantul Efrem. Focul pur si simplu a facut ravagii in imprejurimile locasului monahal. Cu toate acestea, Manastirea Sfantului Efrem s-a izbavit de la distrugere in ultima clipa, cand flacarile uriase au ajuns la cativa pasi de zidurile asezamantului. Imaginea era dezolanta si nespus de infricosatoare: siluetele cladirilor manastiresti se conturau pe un cer de un rosu-oranj, care stralucea sinistru din cauza valvatailor incendiilor din imprejurimi. Flacarile se apropiau de zidurile Manastirii cu foarte mare putere, dar s-au oprit la cativa metri. Totul s-a petrecut pe neasteptate: cu toate ca dupa puterea de inaintare a incendiului Manastirea ar fi trebuit sa fie literalmente mistuita, in clipa cand focul s-a apropiat la doar cativa pasi de latura vestica a cladirilor, vantul s-a schimbat brusc si a inceput sa bata din directia opusa.
Asa se face ca flacarile incendiului au fost indepartate necrezut de repede de Manastire. Vestea despre minunea savarsita aici a inceput sa se raspandeasca cu putere inca din dimineata aceleiasi zile, cand unul dintre voluntarii ciprioti care i-au ajutat pe pompieri, a descoperit in cenusa din apropierea zidurilor Manastirii o icoana a Sfantului Efrem care, desi trecuse prin parjol, s-a pastrat integral avand doar slabe urme de distrugere pe margini, in rest ramanand neafectata de flacari.
In imprejurarile dramatice ale incendiului au fost evacuate din Manastire cateva zeci de maici. Moastele Sfantului Efrem au ramas nestramutate, el insusi fiind cel care si-a pazit racla si locasul inchinat lui. Dovada este minunea pe care a savarsit-o prin oprirea acestui incendiu, dar si faptul ca de a doua zi, lucrurile au reintrat in randuiala fireasca, iar credinciosii s-au putut inchina iarasi sfintelor sale moaste si aceasta niciunde altundeva decat acolo unde el a fost descoperit si proslavit de Dumnezeu.
Despre cele petrecute la Manastirea Sfantului Efrem au scris atat publicatiile elene, cat si marile agentii de stiri. Pentru a intelege proportiile incendiului este deosebit de edificatoare inregistrarea video prezentata de BBC, realizata chiar din interiorul Manastirii, in zorii zilei de 24 August 2009. Aceasta inregistrare poate fi vizionata la adresa: http:/ /news.bbc.co.uk/2/hi/8217932.stm.
Privitor la acest eveniment, mai multe ziare si agentii de stiri au preluat cuvintele unei maici din obstea Manastirii, evacuate din pricina incendiului. Iata ce spunea aceasta maica: „Flacarile au fost de 30 de metri de inalte. Din fericire au venit si ne-au salvat”. Cuvintele acestei maici par a fi inspirate de panica pe care a trait-o, insa inregistrarea video prezentata de BBC atesta ca marturia monahiei e adevarata, iar ceea ce i-a fost dat sa vada a fost realmente infricosator
Ramanem incredintati ca acela care a salvat cu adevarat Manastirea si obstea maicilor nu a fost nimeni altul decat Sfantul Mare Mucenic Efrem, care cu siguranta a fost chemat cu ardoare in rugaciune de catre in intreaga obste a Manastirii sale.
S-au aprins pietrele, verdeata si pomii cu focul cel vazut si simtit, Sfinte Parinte Efrem, ca sa ne aduca aminte ca intru ele este pecetluit cuvantul cel de foc al Duhului Sfant care le daruieste faptura. Am uitat cuvioase Efrem, obarsia noastra cea de Sus si innoirea primita in focul Botezului, pentru aceea alergam catre tine cu grabire si te rugam cu lacrimi: aprinde si in inimile noastre focul dragostei de Dumnezeu, ca sa nu fim parjoliti de vapaia cea intunecata si amarnica a pusturii si nesimtirii.
(Sfantul Mare Mucenic si Cuvios Efrem cel Nou. Marturii ale minunilor savarsite in zilele noastre, Editura Sophia, 2012)
„Marturisesc sfintenia icoanei Sfântului Efrem cel Nou, mare izvorâtor de mir”
Subsemnatul Arhimandrit Ioan Ilarion, din Manastirea Sihastria Raraului, marturisesc sfintenia icoanei Sfântului Efrem cel Nou, mare izvorâtor de mir.
În data de 21 noiembrie, la orele 8 dimineata, în lipsa parintelui Onufrie, cel ce se ocupa cu supravegherea sfintei icoane, am gasit o sticla de un litru cu mir, desi seara i s-a pus sticla goala. Mirul deja curgea pe jos, în picaturi dese.
De asemenea, protosinghelul Haralambie Orcalean, tot din manastirea noastra, trezit în mirosul mirului, a venit si a vazut si el sticla de un litru plina de mir ce dadea pe dinafara. Aceasta este a doua marturie.
Apoi, a fost chemata obstea manastirii noasÂÂtre, ca sa vada si ea minunea izvorârii mirului din icoana, care curgea prin furtunas în alta sticla goala. Si, de atunci, permanent, cu mici întreruperi, sfânta icoana daruieste mir vindecator celor bolnavi ce vin cu credinta, dupa spusa Mântuitorului adresata celor bolnavi: „Fie tie dupa credinta ta”.
Printre cei prezenti la sfânta icoana, a fost si parintele Iacob monahul, care a simtit prezenta harului divin, folosind acest sfânt mir pentru vindecarea si sanatatea lui.
Pentru confirmarea celor de mai sus semneaza (din obstea respectiva – n. ed.) ieromonahul Calinic, rasoforul Andrei, fratele Ovidiu, fratele Victor, monahul Arsenie, rasoforul Arsenie, fratele Adrian, monahul Iacob, fratele Iulian, fratele Gerard si altii. Acest fapt este confirmat si de crestinii care vin zilnic si se închina la sfânta noastra manastire.
(Arhimandritul Ioan Ilarion, Manastirea Sihastria Raraului)
–In Manastirea Sihastria Rarau se afla icoana Sfantului Efrem cel Nou care izvoreste mir de 2 ani incontinu, marturiseste un credincios.
– “De ce plângi? Opreste-te din plâns si asculta ce-ti voi spune! Eu sunt Sfântul Efrem. Dragostea aceea pe care tu o cauti – dragostea cea adevarata – o are numai Dumnezeu. El o da tuturor fapturilor Sale, care Îl iubesc pe Dânsul si pe care si El le iubeste. Acum am venit ca sa-ti binevestesc despre dragostea lui Dumnezeu pentru tine. Atunci când ai aceasta dragoste, nu trebuie sa-ti fie frica de nimic, nici macar de moarte! Dragostea lui Dumnezeu poate sa te izbaveasca si sa te fereasca de necazuri si de boli. Ea te poate pazi întocmai ca un zid, pe care nu-l va darâma niciun om. Sa fii cu multa luare-aminte, pâna în ultima zi a vietii tale, ca sa nu schimbi dragostea lui Dumnezeu pe iubirea omeneasca.” Sfântul Efrem cel Nou
– Sfantul Efrem cel Nou – MARELE MUCENIC din Nea Makri (Grecia) – este cunoscut in toata lumea atat ca Mare Tamaduitor, Super-Grabnic Ajutator in toate nevoile, cat mai ales ca SALVATOR al celor DEZNADAJDUITI – mai ales al celor care vor sa se sinucida – si OCROTITOR al celor DEPENDENTI de DROGURI.
Actiunea binefacatoare a Marelui Mucenic din Nea Makri s-a rasfrant si asupra unui tanar american, care, in anii ‘90, se afla intr-o situatie disperata: consuma din abundenta droguri, nu avea viata de familie stabila, nici educatie religioasa si se indrepta astfel catre o grabnica nenorocire.
Acestui tanar i s-a aratat intr-o noapte necuratul (adica diavolul) in chipul unui om batran si urat, si i-a spus:
-Eu sunt prietenul tau si vreau sa ne intalnim ca sa ma cunosti.
Necuratul l-a sfatuit apoi pe bietul tanar sa se urce la volanul masinii sale si sa conduca cat poate de repede pe un anumit drum, pana la o intorsatura situata la marginea unei rapi adanci. Tanarul a facut intocmai, dar, cand a ajuns aproape de rapa, a reusit sa apese frana in ultima clipa, evitand astfel prabusirea. Apoi s-a intors acasa tremurand de spaima.
Doua nopti mai tarziu, batranul cel hidos – care era de fapt necuratul – i s-a aratat din nou si, inversunat si plin de manie, i-a poruncit:
-Sunt foarte dezamagit ca nu ne-am intalnit. Urca-te din nou la volan si sa conduci cat poti de repede, dar de data aceasta sa nu mai franezi.
In mod ciudat, tanarul s-a simtit silit sa faca ceea ce i s-a cerut. Urcandu-se din nou la volan, tanarul s-a dus cu viteza maxima drept in rapa. Desi masina sa a fost distrusa, tanarul a scapat in mod miraculos, doar cu niste zgarieturi si contuzii si cu un soc puternic.
La cateva saptamani dupa ce a iesit din spital, necuratul i s-a arata din nou in chipul batranului hidos si i-a spus:
-Sunt suparat pe tine ca nu ti-ai tinut promisiunea. La noapte insa ne vom intalni sigur! Pune in seringa o doza dubla de drog.
Tanarul s-a simtit iarasi nevoit sa asculte porunca si a intrat astfel in coma, datorita supradozei. Fiind dus la spital, medicii i-au spus familiei ca este posibil sa nu supravietuiasca, si, chiar daca va supravietui, va fi intr-o stare de semi-constienta. Nu i s-a acordat nicio sansa de insanatosire. In ciuda pronosticului nefericit dat de medici, dupa doua saptamani tanarul s-a trezit pe deplin constient si le-a marturisit celor din jur ca vazuse un om care semana foarte tare cu un monah luminos. Acest om venise la el si ii spusese:
-M-am rugat pentru tine… Dumnezeu ti-a mai dat o sansa. Vei trai, dar trebuie sa-ti indrepti viata. Vei merge in Grecia sa vizitezi locul unde se odihnesc moastele mele, pentru a-I multumi lui Dumnezeu ca ai fost salvat. Numele meu este EFREM.
Sfantul este intru totul viu
Nenumarate sunt semnele prezentei adeverite a Sfantului. Iata ce ne-a spus un pelerin evlavios:
- Nu mi-am crezut ochilor cand, in timpul procesiunii cu sfintele moaste, l-am vazut pe Sfantul insusi, intru totul viu, plimbandu-se printre noi, in ziua praznicului sau. Si o alta persoana, adanc impresionata, povesteste:
-
Cum as putea uita acele cantari ceresti care veneau din partea din spate a bisericii?
In acea seara, am auzit, venind dinspre paraclis si dinspre mormantul sau, dulcea si emotionanta psalmodie a Sfantului nostru. Foarte adesea oamenii ne povestesc ca l-au vazut pe Sfant fiind cu noi la rugaciune sau ocrotindu-ne manastirea; si de multe ori ne-a vestit ca s-a stins candela de la icoana sa si ca trebuie sa o aprindem din nou. In timpul Postului Mare, o sora l-a vazut pe Sfant de mai multe ori la rand in timpul slujbei. Parea foarte trist, se insemna cu semnul Sfintei Cruci, ingenunchea, ridica mainile in semn de rugaciune staruitoare si se ruga Parintelui Ceresc pentru lumea intreaga. Sora s-a intrebat daca nu era vorba de inselare, intr-atat de real il vedea. Il vedea gol, acoperit de rani, chinuit, mort fara de ingropare. Sfantul a inceput sa se tanguiasca foarte tare si cand si-a facut semnul Sfintei Cruci, sora l-a auzit spunandu-i:
- Tot ce vezi nu e altceva decat realitatea. Iata de ce trebuie sa-mi tii aprinsa candela. O, preasfantul meu Efrem, atlet al lui Hristos si Mare Mucenic, te rog si noi toti, nevrednicii robii tai, ne rugam tie, acopera-ne cu sfanta si puternica ta ocrotire, pana cand vei infatisa sufletele noastre mantuite inaintea Mantuitorului si Dumnezeului nostru.
„O sa lasati bastonul”
Eu am auzit de Sfântul Efrem cel Nou de la doamna Maria Cenusa. Cineva mi-a dat numarul de telefon al parintelui Onufrie. Când am sunat si am vorbit cu parintele, am simtit ceva, ca o binecuvântare. Nu stiam cum sa ajung mai repede la dânsul. Înainte sa ajung la el, am cazut, m-am operat de gonartroza si ruptura de menisc. Am avut si lichid la genunchi. Mai întâi am stat în carucior cu rotile trei saptamâni. Apoi am trecut la cârje.
Am ajuns la parintele Onufrie anul trecut (în 2012). Initial, doctorul îmi spusese ca nu stie exact daca va reusi operatia si daca nu va fi nevoie de proteza. Având o vârsta înaintata, exista riscul sa nu se mai refaca cartilagiile. În martie m-am operat, în iunie am ajuns la icoana sfântului mai întâi în cârje, apoi în baston. Încet, încet m-am rugat la sfântul, cum am putut. Parintele Onufrie mi-a spus: „O sa lasati bastonul!” N-a mai trecut mult si, prin luna septembrie, pe la sfârsit, când am mers la parintele, am ajuns fara baston. I-am multumit sfântului pentru minune. Dupa ce m-am rugat câteva luni la icoana Sfântului Efrem cel Nou, m-am dus la control si acum pot sa merg foarte bine, fara sa port proteza.
(Maria V., 56 de ani)
Icoana Izvoratoare de Mir
Mergând pentru prima data în Grecia, în anul 2010, am auzit despre Sfântul Efrem pentru prima oara. Nu stiam nimic despre el pâna atunci. La un moment dat, ghidul ne spune: „Sa mergem la Sfântul Efrem!” Dar nu stia autocarul unde sa mearga. A început în autocar o discutie: „Dar ce, vreti sa ne omorâti, pe aici? Cum sa mergem la ora asta, asa?” A venit o masina, la un moment dat, si a zis: „Pe aici e cararea”, si am ajuns imediat. Am intrat înauntru, am vazut sfintele moaste, ne-am închinat toti, în genunchi, frumos, si la pangar am vazut ca erau preturi foarte mari la icoana – si nu aveam bani. Am plecat asa. Când am iesit pe poarta manastirii, vad icoana respectiva, dar avea niste defecte, nu avea nici de prins nimic, si era pusa în spatele cortului. Si eu dau sa zic: „Vreau si eu icoana asta”, dar m-a ajutat cineva care stia greaca: „Vreau si eu icoana asta!” Se uita vânzatorul, nici nu stia ce sa-mi zica, cât sa-mi ceara, ca o avea acolo pusa. Si a zis: „Nu stiu cum sa cer, cât sa cer”. Si a cerut 15 euro. I-a dat omul respectiv, mi-a luat-o el, si am pus icoana asa, strâns la piept, tin minte, si mergeam spre autocar, si am spus: „Unde-o punem? Asta-i pretioasa! Unde-o punem?” Am venit în România, si am tinut icoana o perioada la un domn, Avram îl cheama, ca eu n-aveam unde sa o tin. La un moment dat, domnul Avram spune: „Parinte, la icoana se simte un miros, nu stiu…” Eu îi zic: „Ei, te-ai miruit matale. Eu stiu de la ce simti mirosul?” A adus-o în casa, am pus-o pe perete. Icoana era pusa acolo unde e acum cea cu sfintii închisorilor de la Aiud, de la toate închisorile. Si, fiind acolo, în prima zi de Înviere, în seara de Înviere din 2010, eu eram pe Rarau si am rugat pe doua doamne care aveau cheia sa vina sa aduca sfânta lumina de Pasti în casa. Când au venit sa aduca sfânta lumina în casa, s-au înspaimântat: de la Sfântul Efrem curgea mir, si se vede si acuma locul, se vad dârele, cum a curs… Si ma suna si-mi zic. Dar eu zic: „Mai, ati patat voi cu ulei sau cine stie cum…” „Nu, parinte, ca n-avem acolo candela!” Zic: „Stati, mai, cuminte, mai, ca nu-i nimic!” Când am venit acasa, când am vrut ma odihnesc, m-am întins pe pat si, în momentul acela, am vazut siroaie! Am înmarmurit! Îl sun repede pe parintele staret de la Rarau: „Parinte, curge mir…” „Mai, sigur nu-i de la candela?” „Parinte, nu-i, ca nu-i înca nicio candela la sfântul!” Un an de zile, n-am spus altora nimic. Dupa care, parintele staret a zis: „De-acum e vorba de o minune!” Si au început oamenii sa vina sa se închine. Am pus acel jgheab de cupru, sa curga mirul în sticla. Dupa aia, dupa ce am venit acasa, am vazut si eu. Dupa un an de zile, a venit parintele staret sa se închine, a vazut minunea. A venit lume, miercurea si vinerea a venit lume care se închina, si au început minunile: enorme! Una – s-o luam de la început cu minunile – vine o batrânica cu feciorul ei, pe la aproape 32 de ani, cred, care avea patima bautului, dar nu asa… si spirtul îl bea! N-avea serviciu, statea pe pensia ei, fuma. El n-a crezut, el nu credea sub nicio forma, venea ca-l ruga mama lui; inclusiv mie mi-a baut din spirtul pe care-l aveam în casa. Inclusiv! Si a venit a doua oara, a treia oara… Prima data i-am zis asa: „Eu cred cu adevarat ca, daca te uiti la Sfântul Efrem si crezi si tu, ai sa fii bine!” De fiecare data, eu nu le-am dat multe sfaturi. Atât îi îndemn pe toti: „Du-te, vorbeste cu sfântul, promite-i ceva, daca poti, sau roaga-l sa te ajute. Dar, daca ai promis, sa nu uiti ce ai promis!” A treia oara când a venit, baiatul si-a gasit serviciu, s-a lasat de vicii, a început sa vorbeasca cu o fata, a început sa devina om. Dupa care, o femeie care mergea în baston, de-abia se târâia, trebuia sa mearga la operatie, infiltratii, câte si mai câte; a venit primele zile, primele saptamâni, în baston. Dupa aia, lasa bastonul la usa; acuma l-a lasat de tot. Urca scari, merge, totul este bine – slava lui Dumnezeu si sfintilor Sai! Mai este un caz al unui copil care trebuie sa fie operat si, de fiecare data când trebuie sa intre în operatie, raceste sau se întâmpla vreo problema. A venit la Sfântul Efrem de câteva ori si eu nadajduiesc si cred cu adevarat ca sfântul o sa-l ajute. Atât cere sfântul asta: sa crezi! De atâtea ori – aici poate am gresit, i-am zis si parintelui Ioan de la Rarau – nu stiu, mi-e drag sfântul, dar de multe ori îndraznesc mult aici, îl consider ca un frate. Parintele Onufrie Caruntu
Adresa
( Programul de vizitare este de dimineata pana la ora 13, si de la 17 pana la apusul soarelui.)
Sfânta Manastire a Buneivestiri a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu
Cod Postal: 190 05
Localitatea Nea Makri din periferia Attica, municipiul Marathon
Grecia
Telefon: 22940-91202
Troparul Sfantului Efrem cel Nou
Ai stralucit ca soarele pe Colina Neprihanitilor si ai urcat la Domnul pe calea martiriului, dandu-ti sufletul sub loviturile necredinciosilor, Sfinte Parinte Efrem, Mare Mucenic al lui Hristos. Pentru aceasta, ai facut ca dumnezeiescul har sa se reverse neincetat spre cei ce cu evlavie iti striga tie: slava Celui Ce ti-a daruit putere, slava Celui Ce ti-a daruit harul tamaduirilor, slava Celui Care da tuturor tamaduiri prin tine.
Condacul Sfantului Efrem cel Nou
Pe Colina Neprihanitilor te-ai intarit vietuind intru nevointa, Parinte de Dumnezeu inteleptite, si de acolo ai purces pe calea muceniciei. Pentru aceasta, Cel Care daruieste lumii viata cu indoita cununa te-a incununat, Mare Mucenice Efrem, si te-a daruit noua ca in tot locul sa te avem ajutator si sa te rugam cu staruinta: miluieste-i pe cei ce te cinstesc pe tine.
Condacul 1
Stralucitu-ne-ai tuturor, ca o noua stea, cand s-au descoperit sfintele tale moaste, Parinte, iar cu stralucirea minunilor tale luminezi intreaga lume. Prin mila si smerenia ta, plineste cererile celor care se apropie cu credinta si care iti striga tie: Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Icosul 1
Ca un Inger nemaivazut ai fost trimis din Cer si ne-ai aratat noua harul Preasfantului Duh, cu care ii mangai pe toti credinciosii, Sfinte Mucenice Efrem. Pentru aceasta, “Preafericit” te numim si iti strigam tie:
Bucura-te, caci odinioara lupta cea buna ai purtat;
Bucura-te, caci acum tu stralucesti prealuminat.
Bucura-te, cela ce ne daruiesti noua veselie;
Bucura-te, caci pricinuiesti in Ceruri bucurie.
Bucura-te, stea cu totul noua a Bisericii lui Hristos-Dumnezeu;
Bucura-te, sabie cu doua taisuri impotriva nebuniei celui rau.
Bucura-te, caci tuturor te-ai facut pilda de sfanta nevointa;
Bucura-te, caci in ale tale lupte ai dobandit cununi de biruinta.
Bucura-te, intarirea cea noua a credintei;
Bucura-te, rana si surparea necredintei.
Bucura-te, ca esti putere daruita celor credinciosi
Bucura-te, ca preschimbi inimile celor necredinciosi.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 2-lea
Viata ta sfanta si sfarsitul preafericit au fost nestiute de oameni, dar prin descoperirea sfintelor tale moaste, Preafericite Efrem, te-ai facut cunoscut pana la marginile pamantului, indemnandu-I pe toti sa laude dumnezeiasca Iconomie si sa cante Preasfintei Treimi: Aliluia!
Icosul al 2-lea
Dobandind noi cunostinta dumnezeiasca a vietii tale intru Domnul, prin aratarea sfintelor tale oseminte, laudam pe Cel Care te-a proslavit prin multime mare de minuni, Preafericite Efrem. Prin ele tu daruiesti mangaiere celor care iti canta cu umilinta:
Bucura-te, ca lui Hristos-Dumnezeu ii esti slujitor;
Bucura-te, ca al luminii nematerialnice esti vazator.
Bucura-te, urmator plin de sarg al nevointei pustnicesti;
Bucura-te, fierbinte ravnitor al luptelor mucenicesti.
Bucura-te, vas preacurat, ce ai primit dumnezeiasca insuflare;
Bucura-te, floare sfanta raspandind tainica inmiresmare.
Bucura-te, intelepte care ai lepadat desertaciunea cea lumeasca;
Bucura-te, caci in chip tainic ai vazut lumea cea Cereasca.
Bucura-te, caci multime de inviforari ai potolit;
Bucura-te, ca dorirea cea buna a duhului ti-ai hranit.
Bucura-te, ca prin dragostea ta sfanta pavaza ne esti;
Bucura-te, ca inselaciunile diavolesti tu le starpesti.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 3-lea
Prin sfintele tale aratari, ai descoperit celor ce te-au vazut, o Sfinte Efrem, Mucenice al Domnului, slava cea ascunsa pe care ai dobandit-o de la Dumnezeu. Iar prin multimea minunilor umpli de nadejde pe toti cei ce striga Domnului cu credinta: Aliluia!
Icosul al 3-lea
Ai stralucit odinioara pe Colina Neprihanitilor, aratandu-te placut lui Hristos prin sfanta vietuire, iar acum, Sfinte, sfintesti cu sfintele tale moaste manastirea ta, care se veseleste duhovniceste si iti striga:
Bucura-te, luminator preastralucit al isihiei;
Bucura-te, chip al cumpatarii si trezviei.
Bucura-te, caci veselesti mintile cele credincioase;
Bucura-te, ca amesteci cugetele inimilor necredincioase.
Bucura-te, ca vesmintele sufletului tau sunt cu sange impurpurate;
Bucura-te, caci cu pecetea muceniceasca faptele ti-s incrustate.
Bucura-te, caci caznele paganilor le-ai indurat cu rabdare;
Bucura-te, ca ai ravnit sa dobandesti cununile nepieritoare.
Bucura-te, far straluminat ce ne scoti la neclatit liman;
Bucura-te, cela ce indepartezi sagetarile celui viclean.
Bucura-te, ca manastirii tale ii esti bucurie roditoare;
Bucura-te, cupa vesnic primitoare a Intreitului Soare.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 4-lea
Risipind tulburarea si aducand incredintare, te-ai aratat cinstitei egumene si i-ai descoperit in chip limpede ca sfintele oseminte pe care le gasise erau ale tale. Iar ea, vazandu-te, s-a umplut de dumnezeiasca insuflare si a cantat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 4-lea
Egumena, careia i te-ai aratat, o, intru tot Fericite, ti-a auzit glasul si te-a vazut ca ii vorbeai, iar tu i-ai descoperit numele si chipul mortii tale. Pentru aceasta, iti canta unele ca acestea:
Bucura-te, Mare Mucenic din ceata calugarilor,
Bucura-te, cel proslavit intru soborul Sfintilor,
Bucura-te, caci ai vietuit in chipul ingeresc,
Bucura-te, ca te-ai invrednicit de rodul cel ceresc,
Bucura-te, cununa aurita a sfintei tale manastiri,
Bucura-te, pom pururea nevestejit, plin de sfintele rodiri,
Bucura-te, ca pe Colina Neprihanitilor ai vietuit intru nevointa,
Bucura-te, ca dragostea de Dumnezeu ti-a fost arma si iscusinta,
Bucura-te, ca ai sfaramat puterea celui pizmas si dusmanos,
Bucura-te, ca te-ai impodobit cu frumusetea Domnului Hristos,
Bucura-te, caci sufletele intinate de pacat le curatesti,
Bucura-te, caci multimea credinciosilor o veselesti.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 5-lea
Prin uimitoare minuni si prin multimea aratarilor tale, tu descoperi tuturor, in vis ori in stare de trezie, slava pe care ai dobandit-o de la Dumnezeu, Sfinte Parinte Efrem! Pentru aceasta,privind cu bucurie catre slava ta, strigam Celui Care te-a invesmantat in lumina: Aliluia!
Icosul al 5-lea
Racla cu sfintele tale moaste revarsa tamaduiri, bucurie si sanatate celor care vin sa se inchine in sfanta manastirea ta si-ti cer staruitor ajutorul, Sfinte Parinte Efrem. De aceea, coplesiti fiind de darurile tale care se revarsa atat de bogat, strigam catre tine cu credinta:
Bucura-te, cela care ne esti izvor de tamaduire,
Bucura-te, ca suferinzilor le esti neincetata izbavire,
Bucura-te, ca te arati celor ce dorm, dar si celor ce vegheaza,
Bucura-te, ca vii degrab la cei ce dupa ajutorul tau inseteaza,
Bucura-te, ca tainic ii sfintesti pe cei ce cheama numele tau,
Bucura-te, veselia negraita a celor ce vad slava chipului tau.
Bucura-te, caci tu tamaduiesti de bolile ce nu au vindecare,
Bucura-te, ca ne ridici poverile ce le purtam prin draceasca insuflare.
Bucura-te, ca prin Pronia de Sus, multor credinciosi te-ai aratat;
Bucura-te, caci ii umpli de bucurie pe cei care ti s-au rugat.
Bucura-te, caci Cortului ceresc ii esti locuitor;
Bucura-te, preafierbinte si minunat ocrotitor.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 6-lea
Cei care au dobandit facerile tale de bine s-au facut solitori ai minunilor tale celor fara de numar si prin razele cuvintelor au intraripat sufletele tuturor credinciosilor. Pentru aceasta, Sfinte Parinte Efrem, multimile alearga la sfanta manastirea ta si dobandesc har din belsug prin sfintele tale moaste, cantand Preasfantului Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 6-lea
Stralucind ca un alt soare, te-ai aratat si ti-ai facut auzit glasul
pogorat din Cer, pe Colina Neprihanitilor. Nestiut fiind de catre
pamanteni, te-ai facut cunoscut acum Bisericii lui Hristos, prin
descoperirea sfintelor tale moaste, facandu-i pe toti oamenii sa
iti aduca dulce cantare:
Bucura-te, stalp al patimirilor mucenicesti,
Bucura-te, vita a dreptarelor dumnezeiesti,
Bucura-te, sfesnic al luminii lui Hristos,
Bucura-te, cel nou aratat noua, celor de jos.
Bucura-te, scara nou zidita a Bisericii Mantuitorului;
Bucura-te, ca nevointa virtutilor ti-a zugravit chipul teoforului.
Bucura-te, piatra cea din capul unghiului a luptelor mucenicesti,
Bucura-te, ca tiranilor cugetului trupesc li te impotrivesti,
Bucura-te, ca intru slava muceniciei ai suit calea cea cereasca,
Bucura-te, cel ce preamaresti bunatatea dumnezeiasca.
Bucura-te, cela ce ti-ai vadit barbatia sufletului;
Bucura-te, tu, care abati turbarea vrajmasului.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 7-lea
In sanurile pamantului ai ramas ascuns vreme de mai multe veacuri, Purtatorule de Dumnezeu, iar in anii din urma te-ai aratat prin bunavoirea Domnului, ca o comoara sfanta, Parinte Efrem, imbogatindu-i cu harul tau pe cei care-I striga lui Hristos: Aliluia!
Icosul al 7-lea
Te-ai aratat ca un nou astru in Biserica lui Hristos, luminand-o cu dumnezeiestile raze ale minunilor tale, iar pe cei care cer cu ravna mijlocirea ta cea calda ii izbavesti din asuprirea intunecatelor patimi. Pentru aceea, si noi, Sfinte Parinte Efrem, iti strigam fara de incetare:
Bucura-te, ciorchine ce cu veselie ne-ndulcesti,
Bucura-te, caci amarele mahniri tu risipesti.
Bucura-te, tamaduire minunata a celor aflati in grele patimiri;
Bucura-te, izbavire a celor ce sunt impovarati de multe ispitiri,
Bucura-te, ca esti purtator de Dumnezeu si Sfintilor urmator,
Bucura-te, atlet preaiscusit si Mucenic al Imparatului tuturor,
Bucura-te, ca nevointa cu lupta muceniceasca ai impreunat,
Bucura-te, cela care slava cea de Sus ne-ai aratat,
Bucura-te, ca intunericul patimilor tu il risipesti,
Bucura-te, ca in inima dreptilor bucurie zamislesti.
Bucura-te, ca sangerosilor pagani le-ai biruit nebunia;
Bucura-te, ca fara de stramutare ti-ai purtat mucenicia.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 8-lea
Harul pe care-l daruiesti, Preafericite Efrem, tuturor celor ce te cheama in ajutor se revarsa asupra lor in chip preaminunat. Pentru aceasta, vestea minunilor tale s-a raspandit in toata Attica, iar noi, care alergam cu grabire la sfintele tale moaste, Ii strigam lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 8-lea
Intru totul luminat fiind de stralucirea dumnezeiasca, nu te indepartezi nici o clipa de sfanta ta manastire, Sfinte Mare Mucenice Efrem, aratandu-te in felurite chipuri celor cu inima curate si daruind har imbelsugat celor ce cu ravna iti canta tie:
Bucura-te, slava a calugariei;
Bucura-te, stalpule al Ortodoxiei.
Bucura-te, curcubeu al luminii nezidite;
Bucura-te, ca esti partas al firii indumnezeite.
Bucura-te, alabastru plin cu mirul lacrimii de umilinta,
Bucura-te, suras de bucurie izvorat din aspra nevointa.
Bucura-te, jertfa sfintita prin razboi pana la sange,
Bucura-te, ca prin tine nebunia necredintei se infrange.
Bucura-te, viata invesmantata cu monahiceasca haina;
Bucura-te, mireasma buna a vietuirii fara de prihana.
Bucura-te, stea care pe Colina Neprihanitilor rasare;
Bucura-te, ca in bezna vremurilor noastre esti precum un soare;
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 9-lea
Tu dezlegi legaturile celor slabanogi, ii tamaduiesti pe cei indraciti si faci sa inceteze multimea bolilor fara de leac. Pentru aceasta, atenienii, locuitorii din Pireu si din imprejurimi se zoresc in numar mare spre manastirea ta, Parinte Efrem, laudandu-te pe tine si cantand Celui Care te-a incununat: Aliluia!
Icosul al 9-lea
O, preaminunate Parinte Efrem, cand tanara cea evlavioasa te-a vazut stralucind cu o slava care nu era din lumea aceasta si a auzit dumnezeiestile tale cuvinte, a marturisit tuturor grija pe care tu o porti manastirii tale. Pentru acestea toate, dupa cuviinta iti cantam:
Bucura-te, slava calugarilor din vremea de acum,
Bucura-te, ca spre Cer suit-ai pe mucenicescul drum.
Bucura-te, ca ocrotitor neobosit al manastirii tale esti,
Bucura-te, caci cu Sfintii Ingeri dimpreuna locuiesti.
Bucura-te, ca i-ai tamaduit pe cei cuprinsi de noianul durerii,
Bucura-te, ca pe paralitic tu l-ai ridicat prin harul infierii,
Bucura-te, caci cu darul tau ai risipit groaznice dureri de cap,
Bucura-te, ca boala diabetului tot prin darul tau a incetat,
Bucura-te, potir ceresc ce te pogori in revarsari de har
Bucura-te, nestemata data firii omenesti in dar,
Bucura-te, Mare Mucenice, podoaba nevoitorilor,
Bucura-te, icoana preaslavita a cetei calugarilor.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 10-lea
Cuvioasele monahii te-au vazut in dumnezeiasca vedenie ori in vis, preumblandu-te prin locasul tau, Sfinte Parinte Efrem, si umplandu-se ele de o mare bucurie, te-au ales drept Sfantul lor ocrotitor. Pentru unele ca aceste daruri, dintru smerenia inimii striga catre Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 10-lea
Adunand in sufletul tau mirul cel de taina dobandit intru adancul smereniei, daruiesti mangaiere inimilor celor credinciosi, iar din racla cu sfintele tale moaste raspandesti minunata mireasma tuturor celor care, cu capetele plecate, iti canta cu evlavie:
Bucura-te, mir al smereniei preabinemirositor,
Bucura-te, ca turmei tale ii esti dumnezeiesc pastor.
Bucura-te, rai ce raspandesti ale nestricaciunii bune-nmiresmari;
Bucura-te, chiparos inalt al sfintei nepasari,
Bucura-te, ca pe potrivnicul cu rastignirea ta l-ai biruit,
Bucura-te, ca prin chinurile mucenicesti Hristos te-a proslavit.
Bucura-te, ca moastele tale in tainita pamantului s-au aflat,
Bucura-te, caci din dumnezeiasca porunca tu te-ai aratat.
Bucura-te, ca intinaciunea sufletelor noastre tu o curatesti,
Bucura-te, ca rautatea credinciosilor degrab o parjolesti.
Bucura-te, ca tu in toata vremea daruiesti tamaduire,
Bucura-te, caci ne ocrotesti fara de contenire.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 11-lea
Noroadele credinciosilor de pretutindeni L-au laudat pe Domnul cand au fost aflate sfintele tale moaste, caci El, prin dumnezeiasca Sa iconomie, le-a tinut tainuite in pamant si nestricate de curgerea atator ani. Pe acestea cinstindu-le, Sfinte Efrem, si noi ne inchinam inaintea Imparatului Vietii, zicand: Aliluia!
Icosul al 11-lea
Prin mijlocirea ta la tronul Mantuitorului Hristos pazeste-ti manastirea de toata nevoia si necazul, daruindu-i binecuvantarea ta, Parinte Efrem, caci iat-o alergand spre dobandirea darului tau si strigand cu umilinta catre tine:
Bucura-te, zidul nostru nesurpat,
Bucura-te, al credinciosilor turn nestramutat.
Bucura-te, pazitorul de nadejde al manastirii tale,
Bucura-te, caci pe copii ii tii sub ocrotirea trezviei tale.
Bucura-te, sprijin nebiruit al monahiilor celor cu sarguinta,
Bucura-te, tainica slava a maicilor iubitoare de nevointa.
Bucura-te, cela care cererile credinciosilor plinesti,
Bucura-te, caci rugamintile copiilor tai primesti.
Bucura-te, ca ne daruiesti toate bunatatile,
Bucura-te, ca alungi de la noi toate rautatile.
Bucura-te, ca pentru lumea intreaga te rogi neincetat;
Bucura-te, ca prin tine mangaiere mare am aflat.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 12-lea
Din destul reversi daruri si belsug de veselie si de fericire dumnezeiasca, Parinte Efrem, iar racla cu sfintele tale moaste veseleste sufletele noastre si ne sfinteste chiar si trupurile, noua, celor sarmani, ce indraznim sa graim Preasfintei Treimi: Aliluia!
Icosul al 12-lea
Laudandu-ti luptele in cantarile noastre, Parinte Mucenice Efrem, slavim darul de care te-ai invrednicit si, apropiindu-ne de sfintele tale moaste, iti cerem sa ne ocrotesti pana in sfarsitul vietii noastre pamantesti. Iar pentru tainica ocrotire ce ne-o arati in toata vremea, iti aducem aceasta cantare:
Bucura-te, cela ce esti asemenea cu toti Sfintii;
Bucura-te, cela ce te numeri dimpreuna cu Mucenicii.
Bucura-te, caci ai dobandit cununile netrecatoare,
Bucura-te, ca ai cuprins lumina Intreitului Soare.
Bucura-te, aparator nepretuit al celor ce traiesc in manastire;
Bucura-te, temelia nou aratata Bisericii, vrednicule de cinstire.
Bucura-te, ca multimi de credinciosi ai umplut de veselie,
Bucura-te, ca tu inalti sufletele, intarindu-le in curatie.
Bucura-te, caci tu ma slobozesti de grijile pierzatoare;
Bucura-te, ca ma scoti din patimile cele stricatoare.
Bucura-te, ca la tronul lui Hristos esti mijlocire,
Bucura-te, cela ce ma izbavesti dintru mahnire.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 13-lea
O, de trei ori Preafericite Parinte, Sfinte Mucenice Efrem, impreuna-locuitorule cu Sfinfii, roaga-L pe Hristos, dimpreuna cu ei, sa ne izbaveasca din toate nevoile, facandu-ne partasi Vietii celei Vesnice, pe noi, cei ce-I strigam lui Dumnezeu: Aliluia!
Acest condac se rosteste de trei ori.
Apoi se zic din nou Icosul si condacul intai.
Rugaciune catre Sfantul Efrem cel Nou
O, Sfinte Parinte Efrem, cazand inaintea ta, cu umilinta ridicam acum glasul nostru spre tine. Cum se cuvine oare sa te numim: minunat urmator al Domnului Hristos, mare Nevoitor si Pustnic, Cuvios Parinte, Mare Mucenic, Preot al Dumnezeului Celui Preainalt, Izvorator de mir, Facator de minuni, Grabnic ajutator, mare Tamaduitor de multe feluri de boli, Slobozitor din multe necazuri si primejdii, Mangaietor in deznadejde sau Ajutator intru toate nevoile? Cu adevarat, toate aceste numiri le porti dintru darul Duhului Sfant si de aceea te rugam sa nu ne treci cu vederea, ci degraba venind intru intampinarea noastra, mijloceste-ne mare mila de la Domnul si Mantuitorul nostru lisus Hristos. Si fie ca prin puterea minunata a rugaciunilor si a pildei tale sa dobandim intarire in a purcede si noi pe calea cea stramta ce duce spre Imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh. Amin.
Sfantul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri este sarbatorit pe 5 mai. Sfântul era înalt, cu ochi mici si rotunzi, cu barba pâna la piept, iar în mâini avea o lumina puternica.
Papucul Sfantului Efrem cel Nou
Vezi si
Icoana Sfantului Efrem cel Nou care izvoraste Mir
]