Lumina de la Ierusalim, un miracol? De unde vine, de fapt, Lumina Sfânta în ziua de Pasti

În Sambata Mare, la ora 7:00 dimineata, se pecetluieste Sfantul Mormant. Se controleaza sa nu fie inauntru nimic care sa se aprinda, se pregatesc doua panglici mari, se asaza pe usa capelei Sfantului Mormant si se pecetluiesc cu ceara. Dimineata se deschid portile pentru intrare, iar lumea vine insetata. Ulitele sunt stramte, dar se aduna mii de oameni din toate colturile globului pamantesc – calugari, credinciosi simpli, ambasadori.

În 2001 si The Telegraph a încercat sa afle ce-i cu acest foc. Au aflat astfel, de la un faclier armean pe nume Soukias Tchilingirian, ca evenimentul nu mai are decât o valoarea vag simbolica data de vechie. „Nu este un miracol. Preotii greci aduc o lampa – una care a fost folosita în acest scop în ultimii 1.500 de ani – pentru a aprinde Lumina Sfânta. Pentru pelerinii credinciosi este un foc din rai, un adevarat miracol. Dar nu si pentru noi”, a marturisit acesta.

De ce mai persista legenda? Pentru ca preotii au nevoie de banii adusi de credinciosi, la fel si orasul are nevoie de banii turistilor, iar oamenii îsi cumpara astfel un bilet spre credinta.

Poate stiinta explica acest fenomen? Poate, daca n-ar fi nimic altceva decât o farsa. Dar un istoric grec pe numele sau Michael Kalopoulos a demonstrat ca lumânarile impregnate cu fosfor alb pot lua foc de la sine. Asta pentru ca fosforul alb, în contact cu aerul umed, tinde sa ia foc spontan. În final, ramâne concluzia ca cei care vor sa creada, vor crede, chiar daca este o farsa veche de secole. Ceilalti vor continua sa ignore evenimentul.

obiectiv

One comment on “Lumina de la Ierusalim, un miracol? De unde vine, de fapt, Lumina Sfânta în ziua de Pasti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.