Minunile Bisericii “Mihai Voda” din Bucuresti

Nu e usor sa ajungi astazi la Biserica Mihai Voda, pentru ca e “închi­sa”, asa cum spu­neam, între blocuri. În vechime o zareai de departe, înaltata, ca o cetate, pe un deal. În locul ales de domn, se afla o bi­sericuta mai veche, ctitorita de Vlad Dra­cul. Mânastirea era fru­moasa si ma­re, împrejmuita cu ziduri largi, cu chi­lii multe, cuhnie, ar­hon­darice si casa domneasca. La sfâr­sit, Mihai a ridicat si un pod în fata ei, pen­tru ca orice cre­dincios sa poata tre­ce Dâmbovita mai les­ne. Dintru înce­put, Mihai Voda a ase­zat-o ca sta­vro­pi­ghie, adica supusa doar Patriarhiei de Con­stanti­no­pol, ceea ce o ferea de ascultarea fata de orice mitro­polit muntean. Apoi a daruit-o cu acare­turi si sate si a închi­nat-o Sfintei Mânas­tiri Simonospetras din Mun­tele Athos, pe care tot el a re­cladit-o, fapt pentru care si astazi calu­garii aghioriti îl cins­tesc ca ctitor.
Cinstita ca sfânt lacas, onorata prin vechime si impor­tanta, stravechea mâ­nastire a lui Mi­hai Viteazul ocupa în Bucurestiul inter­belic un loc de frunte. A venit însa vifornita comu­nista, o urgie mai grea decât invaziile turcesti si decât cele mai puternice cutre­mure. În fata ei, batrânul lacas avea sa ramâna fara aparare.

Icoana e tare frumoasa si foarte veche. Chipul Mai­cii Domnului e senin, vesel chiar. În mâna stânga îsi tine Pruncutul, iar cu cea dreapta arata spre El, spunându-ne ca nu e un copilas oarecare, ci Dumne­zeu întrupat. Peste icoana aceasta minunata, de la Mihai Voda, au trecut patru veacuri, dar ea straluceste astazi ca atunci când a fost pictata în Muntele Athos. Traditia spune ca monahii aghioriti ar fi vrut sa-i dea Viteazului o icoana a Maicii Domnului, pictata chiar de ei, însa domnul a fost ucis înainte sa primeasca darul. Cu toate acestea, athonitii s-au tinut de cuvânt si, în anul 1666, au zugravit icoana si au trimis-o la Mânastirea Mihai Voda din Bucuresti. Si cum Dumnezeu razbuna întotdeauna ne­dreptatile, a transformat aceasta icoana în mare facatoare de minuni. Prin ea, Maica Domnului a fost mereu prezenta în biserica ridicata de Mihai, si este si astazi aici, asa cum pot marturisi credinciosii. I se spune “Hodighitria”, adica, în limba greaca, “Povatuitoarea”, pentru ca Maica Dom­nului arata cu mâna spre pruncul Iisus, îndreptându-i pe oameni catre Dumnezeu. Prea Sfânta face asta de câte ori este ne­voie, slujindu-se, uneori, de semne înfrico­satoare. Asa s-a întâmplat când a fost pentru prima data scoasa la lumina, dupa ce biserica Mihai Voda fusese zavorâta de comunisti. formula as

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.