Parintele Arsenie – un sfant in lagarele comuniste

Chiar daca titlul ne trimite cu gandul la marele duhovnic Arsenie Boca, cartea “Parintele Arsenie – un sfant in lagarele comuniste” are ca personaj principal un alt Arsenie, din Rusia, un ieromonah ce a pastorit in lagarele rusesti criminali, hoti, detinuti politici, etc. Pe numele adevarat Piotr Adreievici Streltov, ieromonahul Arsenie s-a nascut in 1894 la Moscova. A murit in 1975, fiind ingropat la cimitirul Rostov – Velichi. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse are in vedere canonizarea sa. Parintele Arsenie este cunoscut pentru multe minuni si pentru stravederea sa, devenind una din pildele de sfintenie cele mai luminoase pe cerul martirilor rusi ai razboiului dus impotriva sfintilor de fiara comunista.

“Oamenii au trecut prin prea multe greutati, prea mari. Cat nu s-a facut spre a dezradacina credinta din suflete! In asemenea imprejurari, cum sa se mai gandeasca omul la altceva decat la supravietuire si la inlaturarea piedicilor ce-i stau in cale! Priviti numai ce viata se duce astazi: televizor, ziare, reviste, teatru si cinema! Toate acestea uniformizeaza gandirea, omul nu mai poate fi singur cu gandurile sale; nu mai poate simti ca Dumnezeu e de fata.

Mersul de astazi al vietii, cu iuteala-i naucitoare, ii constrange pe oameni sa joace cum li se canta. Omul nu-i niciodata singur cu sine. Chiar de se afla intr-un sanatoriu, sau sta acasa sa se odihneasca, tot e un anume ritm care i se impune, tot e un program pe care trebuie sa-l urmeze. Totul ti se prescrie dinainte. Esti hranit, informat, invatat ce-ti lipseste. Multimi uriase sunt stranse laolalta si totusi fiecare e despartit de ceilalti prin lupta zilnica pentru viata.”

In lagar are experienta unirii cu lumina necreata. Impreuna cu un student ateist ce avea o atitudine batjocoritoare fata de Dumnezeu, este aruncat intr-o cutie de fier pe un ger de -30 grade Celsius (cutia amplificand gerul) pentru 48 de ore, fara hrana, fara apa. Parintele Arsenie incepe rugaciunile, urmat si de Alexei (studentul ateist), iar celula se umple de lumina harica si de caldura. Nimeni, pana atunci, nu supravietuise pedepsei de izolare la celula.

parintele-arsenie-„zek-18376”-un-sfant

 

In multe privinte povestea parintelui Arsenie din Rusia se aseamana cu cea a ieromonahului Arsenie Boca. Si el ca si multi alti mari duhovnici, era practicant al rugaciunii inimii. Prin evlavia lui, dragostea fata de oameni, rabdare si intelepciune Parintele Arsenie din Rusia este un model nu doar pentru generatia lui ci si pentru noi, cei de astazi. Traducerea din limba greaca ii apartine Monahului Pimen Vlad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.