Povestea sasilor hunedoreni (I)

Cea mai timpurie mentiune referitoare la plecarea unui colonist din Apus spre Ardeal dateaza din anul 1103. Un anume „Anselm din Braz” (localitate în actuala Belgie) îsi vindea mica avere si pleca, împreuna cu fiii sai, undeva în Ungaria. Din câte se pare, familia acestui Anselm s-ar fi asezat în partile hunedorene, întemeind asezarea „Broos”, Orastia de astazi, botezata dupa numele localitatii natale, Braz.

Dialectele sasesti ne ofera indiciul ca patria originara a emigrantilor s-a aflat în Belgia, vestul Germaniei si nord-estul Frantei.

În urma cu peste opt secole si jumatate, colonistii sasi îsi întemeiau asezari, pe teritoriile libere din vecinatatea stravechilor obsti românesti, orânduindu-si viata dupa drepturi separate si dupa privilegii deosebite. Comunitatile religioase ale acestora îsi edifica lacase bisericesti, precum stravechile Rotonde crestine de secol XII, de la Orastie si Geoagiu, sau basilica de la Beriu, semn ca insertia lor în lumea transilvaneana dobândise, deja, atributul stabilitatii.

Chiar toponimia arata ca asezarea de la Orastie a constituit un punct important de locuire a noilor coloni, fiind numita: în latina, „Saxopolis”, adica „Orasul sasilor”, iar în maghiara, „Szászváros”, cu aceeasi semnificatie. ZHD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.