Undeva in Ucraina, pe malul drept al Niprului se profileaza silueta zvelta a unei manastiri imaculate cu turle aurii, este Lavra Pecerska din Kiev. Loc de pelerinaj vestit in intreaga lume, Lavra Pecerska se afla inscrisa pe lista patrimoniului UNESCO. Ansamblul monahal are zeci de biserici de suprafata si subterane, pesteri unde au nevoit sfintii, grote, chilii, muzee, ateliere de pictura si vesminte preotesti, etc.
Un grup de specialisti care au efectuat o serie de cercetari in Lavra Pecerska din Kiev, s-au ciocnit de un fenomen inexplicabil. Moastele Sfintilor de la Lavra Pecerska sunt considerate un miracol. Vreme de aproape 1000 de ani ele nu au fost atinse de putreziciune si nu au fost supusevreunui proces de mumificare.
La inceput s-a crezut ca microclimatul din pesteri favorizeaza fenomenul insa ipoteza a fost infirmata. In subteranele Lavrei exista si morminte unde trupurile au fost supuse procesului natural de descompunere.
In pesterile unde se afla Sfinte Moaste, cercetarile au aratat ca proprietatile aerului difera, cel din racle (chiar daca nu sunt inchise ermetic) nu contine bacterii patogene si microbii sunt mai putini.
Craniile a 32 de Sfinti, inhumati in Lavra( in urma cu aproape 9 secole), elimina un lichid uleios, frumos mirositor, specific unui organism viu. Craniile sunt amplasate in vase de sticla si de argint. „Din cind in cind cite unul din ele incepe sa elimine un lichid uleios si aromat, care este folosit pentru miruirea crestinilor. Virsta unor cranii ajunge si la o mie de ani”, a relatat presei unul din cercetatorii fenomenului, scriitorul Anatoli Bernatzki. Profesorul Iuri Hmelevski, care a condus grupul de experti, afirma ca lichidul este de provenienta organica si nicidecum nu poate fi apreciat drept un produs al descompunerii. In Lavra au mai fost efectuate experiente cu material biologic, si anume semintele de griu. S-a dovedit ca razele emanate de sfintele moaste, sporesc viabilitatea
semintelor. Acestea aveau o masa de 2-3 ori mai mare decat cea a materialului de control. Supuse iradierii cu cobalt intr-o doza letala, boabele de grau au germinat normal cand au fost puse in preajma Sfintelor Moaste. Energia emanata de Moaste a neutralizat energia nucleara. Dupa parerea Tamilei Reshetnikov, sub actiunea Sfintelor Moaste, un tip de energie aparte, ce nu s-a lasat “definita”, a actionat ca un “suflu” de viata si intretinator al acesteia, atat in cazul plantelor cat si a organismelor umane.