Limba engleza face parte dintr-o familie mai mare, cea a limbilor indoeuropene, care sunt vorbite în prezent de foarte multi oameni de pe Terra. Însa locul de origine al acestor limbi reprezinta un subiect controversat, iar expertii pendulau din acest punct de vedere, pâna de curând, între doua regiuni din vestul Asiei.
Împrumutând o tehnica folosita în medicina pentru a reconstitui arborele genealogic al virusurilor, o echipa internationala de cercetatori a înclinat în cele din urma balanta în favoarea uneia dintre cele doua tabere: limbile indoeuropene îsi au originea în Anatolia, o peninsula din sud-vestul Asiei ce face parte din teritoriul actual al Turciei, unde au aparut în urma cu 8.000 – 9.500 de ani, si de unde s-au raspândit odata cu aparitia agriculturii.
Alti cercetatori sustin însa în continuare ca limbile indoeuropene au aparut în urma cu 6.000 de ani în stepele din nordul Marii Caspice si Marii Negre, de unde au fost raspândite de triburile seminomade ale populatiei kurgane. descopera
si incet incet se aproprie de teritoriul actualei Romanii, romanii proveneau tot de pe teritoriul Daciei, unde s-au intors sa cucereasca teritoriul de unde au pornit.Este foarte posibil ca si multe multe alte actuale tari sa fi avut obarsia initial aici.