Cercetatorii au prelevat un esantion minuscul (0,15 grame) din scheletul acelui copil, ale carui ramasite pamântesti au fost descoperite în situl paleolitic Mal’ta din Siberia la sfârsitul anilor 1920. Oamenii de stiinta au reusit sa extraga suficient ADN pentru a analiza genomul, “cel mai vechi decriptat pâna în prezent de la un om anatomic modern”, au subliniat autorii studiului, publicat miercuri în revista britanica Nature, potrivit Agerpres.
Ei l-au comparat apoi cu genomul oamenilor actuali, în special cu cel al populatiilor amerindiene, a caror genealogie ramâne foarte controversata, pentru a încerca sa elucideze misterul originilor acestora. Teoria dominanta de aproape 100 de ani spune ca primii oameni care au pasit în America au fost triburi asiatice care au traversat Oceanul Pacific, trecând prin strâmtoarea Bering, în urma unei glaciatiuni care a dus la scaderea nivelului marilor între coastele siberiene si Alaska.
Însa, desi amerindienii par într-adevar sa fie apropiati genetic de populatiile din Asia Orientala, alte indicii au venit sa puna sub semnul întrebarii aceasta teorie. Este vorba mai ales de cranii ce prezinta caracteristici incompatibile cu o morfologie asiatica, apartinând unor oameni care au trait în America cu mult înainte de sosirea europenilor dupa descoperirea “Lumii Noi” de Cristofor Columb. Rtv