Anexarea Crimeei poate lovi ca un bumerang Rusia: pe acelasi principiu, China vrea Siberia

Preluând Crimeea de la ucraineni, Rusia a creat un precedent periculos pentru propria sa integritate teritoriala. Avansând în vest, ea poate pierde un imens teritoriu în est – Siberia, la care chinezii se uita de multa vreme cu voluptate.

În Parlamentul chinez deja este examinat un proiect de lege privind oportunitatea organizarii unor referendumuri de autodeterminare teritoriala în spatiile populate compact de chinezi în Siberia; Beijingul s-a inspirat din modelul aplicat de Moscova în privinta autodeterminarii rusilor din Ucraina . Dar câte sanse au chinezii în pretentiilor lor teritoriale si care este situatia reala din Siberia?

Primele viziuni separatiste au aparut în Siberia în secolul XIX, sub influenta disidentilor politici trimisi în departarile siberiene pentru nesupunere fata de puterea centrala. Astfel, decembristii represati dupa 1825 au formulat pentru prima data principiul „federalismului” în raport cu delimitarea Siberiei de restul Imperiului Rus tarist. Decembristii nu au mentionat caracterul diferentelor identitare, ci au presupus doar delimitarea administrativ-teritoriala; însa mai târziu alti apologeti ai separarii Siberiei au vehiculat si factorul identitar ca element de divizare [2]. În secolul XIX existase deja o tentativa de a crea o „Siberie pentru siberieni”, independenta de restul Rusiei, cu sprijinul politic ulterior din partea Statelor Unite [3]. Gânditorii politici de atunci proroceau ca în viitor Siberia va fi în raport cu partea europeana a Rusiei la fel cum au devenit Statele Unite în raport cu Anglia – un stat aparte.

Adevarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.