Vechii egipteni din perioada de aur a construirii piramidelor aveau cunostinte aprofundate de anatomie, stiau sa puna diagnostice femeilor însarcinate, tratau diferite boli complicate si chiar faceau operatii.
Într-un papirus celebru, numit „Edwin Smith“, datat pe la 1600 î.H., sunt descrise zeci de operatii facute la cap, gât, umeri, membre, coaste, iar desele accidente ale muncitorilor care lucrau la piramide erau prilejuri pentru medici de a-si desavârsi pregatirea.
În alte papirusuri se vorbeste despre înlocuiri de dinti, tratarea parodontozelor, a cariilor si a abceselor. Prima operatie de cataracta s-a desfasurat în Alexandria, în vremea lui Ptolemeu.
Cunostintele avansate de care dispuneau vechii egipteni în privinta corpului uman reies si din precizia si eficienta cu care s-au pregatit trupurile decedatilor pentru mumificare.
Din papirusuri reiese ca medicii Egiptului practicau si anamneza, adica chestionarea bolnavului cu privire la conditiile de trai premergatoare aparitiei simptomelor, ceea ce denota un unghi de vedere stiintific de privire a bolii. lumina