Imperiul Akkadian, considerat de multi cercetatori ca fiind primul imperiu din istorie, a lasat numeroase urme ale existentei sale. Una dintre acestea este situl arheologic al unei asezari descoperite recent de arheologii de la Institute of Ancient Near Eastern Studies, cunoscut si sub denumirea de IANES.
O echipa de la Universitatea din Tubingen a realizat excavarea propriu-zisa, lânga localitatea kurda Bassetki, în mijlocul lui august si în octombrie 2016.
Descoperirile acestora demonstreaza ca orasul a fost construit în 3000 î.e.n. De asemenea, acesta s-a dezvoltat timp de 1200 de ani, indicându-se si o perioada de ocupare de catre Imperiul Akkadian, din 2340 pâna în 2200 î.e.n.
Un zid care înconjura orasul a fost construit în anul 2700, iar altul, mai mare, în 1800 î.e.n. Sunt dovezi ale unei retele de drumuri foarte complicate care dateaza de asemenea din 1800 î.e.n. Aceste descoperiri sugereaza ca orasul s-a dezvoltat chiar si dupa caderea Imperiului Akkadian. Locul se gaseste într-un punct important de conjunctura din Epoca Bronzului, dintre culturile din Mesopotamia, ale Asiei Mici si ale Siriei, deci posibilitatea ca si alte asezari sa fi existat în acea zona este semnificativa.
De asemenea, s-au gasit si tablite de lut cu scris cuneiform provenit din Imperiul Asirian, vechi de 3300 de ani. Acestea indica prezenta unui templu în oras dedicat lui Adad, zeu al furtunii si ploii. descopera