Buna Vestire sarbatoare a bucuriei

Desi e rânduit sa fie serbat de fiecare data în perioada Postului Mare, praznicul Bunei Vestiri este o sarbatoare a bucuriei. Sfântul Nicolae Cabasila explica motivele acestei stari: „Daca ar fi trebuit ca vreodata omul sa se bucure, daca ar fi avut vreo clipa pe care s-o praznuiasca în stralucire si maretie, daca trebuie ca pentru aceasta sa cerem înaltimea duhului, frumusetea discursului si avântul cuvintelor, eu nu cunosc o alta zi decât aceea în care un înger a coborât din cer, aducând bunele vestiri pe pamânt“.

Felicitari ortodoxe

Primele cuvinte pe care i le adreseaza îngerul Fecioarei se constituie într-un salut al bucuriei. Sfântul Gavriil este mesagerul divin, trimis sa o anunte ca, fiind plina de har, Domnul este cu ea si, astfel, este binecuvântata între femei. Sfântul Teofilact, arhiepiscopul Bulgariei, scrie: „iar fiindca Evei i-a zis Domnul ca în dureri va naste fii, cea care dezleaga aceasta durere e bucuria pe care o aduce Fecioarei îngerul, zicând: «Bucura-te, ceea ce esti cu dar daruita. Si fiindca Eva a fost blestemata, acesteia i se zice binecuvântata»“.

Salutul îngerului produce o scurta tulburare Fecioarei, neobisnuita cu o astfel de prezenta si cu un astfel de mesaj. De aceea, el o linisteste, reiterând puterea lucratoare a harului divin într-nsa. Temerile fiindu-i alungate, ea este pregatita acum sa primeasca o veste inimaginabila: a fost aleasa sa-L poarte în pântece si sa-L nasca pe Iisus, Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce va sta pe tronul lui David, si împaratia Lui nu va avea sfârsit. basilica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.