“Cartea de piatra” a lui Hammurabi

La inceputul secolului XX, arheologul francez Jaques de Morgan, a reusit sa il convinga pe Sahul Persiei sa ii ofere monopol asupra sapaturilor franceze din Iran. Istoricii au avut astfel acces la unul dintre misterele ce nu au fost suficient investigate si dezvaluite – Codul regelui Hammurabi.

Hammurabi cel Mare (1792-1750 i.Hr.) a fost un rege babilonian care a inventat primul cod de legi. A ordonat construirea unor importante canale, a numeroase temple si a unor importante lucrari publice. Codul lui Hammurabi sau Codex Hammurapi este cea mai veche culegere de legi, din timpul regelui babilonian Hammurabi.

hammurabi5

Un grup de arheologi condus de Jaques de Morgan au inceput sapaturile la Susa, vechea capitala a Elamului, in 1897. ( Elam, care a durat între aprox 2700 i.d.Hr. pana in 539 d.Hr., este una dintre cele mai vechi civilizatii cunoscute. Elam s-a situat in vestul si sud-vestul Iranului de azi, precum si in portiuni ale sudului Irakului.)

Jaques de Morgan

Primele descoperiri au aparut in 1901, cand au gasit un fragment de diorit (Dioritul este o roca magmatica foarte dura, provenind din straturile adanci ale pamantului (“Plutonit”) de culoare inchisa pâna la negru, mai rar are o culoare cenusie de diferite nuante. Vechimea rocilor de diorit provine din timpul Arhaicului si Paleozoicului.). Au mai fost gasite apoiinca doua fragmente. Cand cele 3 bucati au fost atasate unele de altele s-a format o stela de 2.25 metri, lata de 1.65 metri si 1.9 metri deasupra bazei. (Stela este un mic monument specific antichitatii cu caracter comemorativ, in forma de coloana sau de pilastru, alcatuit dintr-un singur bloc de piatra si purtand de obicei inscriptii sau sculpturi.)

Stela a fost dusa la Luvru si s-a pornit la traducerea si descifrarea legilot Babilonului.

hammurab0i

In partea din fata este sculptat in relief Zeul Shamash, asezat pe un tron inalt si in picioare in fata Lui se afla regele Hammurabi. Imbracat in haine tipic perioadei babiloniene, ZeulShamash tine in mana codul de legi pe care il ofera regelui Hammurabi.

hammurabi 03

Am putea sa ne punem o intrebare : cum a stiut artistul ce a realizat Stela, sa il schiteze pe Zeul Soarelui Shamash ? E greu de crezut ca si-a imaginat cu atata acuratete trasaturile si vestimentatia. De ce era interesat un Zeu sa ii ofere unui pamanteam un cod de legi ? Sa fi fost Zeul Shamash, un calator spatial venit din alte lumi pe Terra ?

hammurabi1

Codul de legi

Daca cineva acuza pe altcineva, fara sa poata aduce vreo dovada, acuzatorul va fi omorat.

Daca cineva acuza pe altcineva, si poate dovedi vina acestuia, el va fi rasplatit cu bani.

Daca un judecator ia o decizie intr-un caz, iar apoi se dovedeste ca a gresit, va fi pus sa plateasca de douasprezece ori cat a impus el acuzatului, si nu i se va permite sa mai judece.

Daca cineva fura pe fiul altcuiva, va fi omorat.

Daca cineva gaseste un sclav evadat si il returneaza proprietarului, acesta va trebui sa plateasca doi sekeli.

Daca un hot este descoperit in timp ce fura, va fi omorat.

Daca cineva nu are suficienta grija de un baraj, si barajul cedeaza, el va fi vandut, iar banii obtinuti vor inlocui recolta pierduta in timpul inundarii culturilor.

Daca cineva inunda culturile unui vecin, ii va plati pierderea.

Daca cineva isi lasa gradina in seama unui gradinar, iar acesta isi face treaba bine timp de patru ani, in al cincilea an proprietarul e obligat sa ia parte la gradinarit.

Daca gradinarul nu si-a facut treaba bine, iar plantele sufera, el va plati pierderea in functie de productia vecinului. sursa

hammurabi4

Articolele codului sunt redactate sintetic, reduse la formulari scurte. De cele mai multe ori textul are in vedere cazuri concrete si, dupa expunerea lor, ofera si solutia juridica corespunzatoare. Din intreaga economie a codului, cat si din cuprinsul prologului si al epilogului, rezulta ca legiuitorul nu a intentionat sa reglementeze toate institutiile juridice, ci numai pe cele mai importante, lasand practicii judiciare sarcina de a solutiona spetele neprevazute sau reglementate partial in cod.

Spre deosebire de legile mesopotamice anterioare, incomplete in reglementarile pe care le cuprindeau, cu totul locale in privinta sferei lor de aplicare si mai mult etice decat juridice in cuprinsul lor, Codul lui Hammurabi reglementeaza cele mai importante si uzuale institutii juridice, are un caracter pur juridic si o sfera de aplicare generala pe teritoriul imperiului de curand format.

Metodic in chipul de a reglementa institutiile, codul tine seama de toate conditiile politice ale epocii, urmarind sa fuzioneze traditiile sumeriene, adica vechile cutume autohtone, cu obiceiurile si reglementarile populatiilor semitice ce au intemeiat cel dintai imperiu babilonian. De aceea, unii cercetatori au considerat, desi in mod impropriu, dar destul de sugestiv, Codul lui Hammurabi drept o „codificare de impaciuire“, in sensul unei legiuiri comune a populatiei sumeriene autohtone si a celei akkadiene, de neam semitic, care, dupa cucerire, a pus temeliile noului “regat“. Dealtfel, cu multa emfaza in epilogul sau, Hammurabi spune: „Eu sunt… mantuitorul… [care] am strans la pieptul meu oamenii din Sumer si Akkad“. sursa

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.

hammurabi 03

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.