Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor

Romania castleA fost ridicat în secolul XV de catre Iancu Hunedoara, pe locul unei vechi întarituri, pe o stânca la picioarele careia curge pârâul Zlasti. Este o constructie impunatoare, cu acoperisuri înalte si divers colorate, cu turnuri si turnulete, ferestre si balcoane împodobite cu dantelara pietrei cioplite.

Castelul a fost restaurat si transformat în muzeu. Fiind una dintre cele mai mari si vestite proprietati ale lui Iancu de Hunedoara, castelul cunoaste în timpul acestuia însemnate transformari.

 

Iancu de Hunedoara2

Iancu de Hunedoara

 

 

 

 

 

 

El devine astfel o somptuoasa locuinta, nu numai un punct strategic întarit. Cu trecerea anilor, diversii stapâni ai castelului i-au modificat înfatisarea, îmbogatindu-l cu turnuri, sali si camere de onoare.

Castelul Corvinilor2

castle inside

 

 

 

 

 

 

În curtea castelului, alaturi de capela zidita tot în timpul lui Iancu de Hunedoara, se afla o fântâna adânca de 30 de metri. Conform legendelor, aceasta fântâna ar fi fost sapata de trei prizonieri turci, carora li s-a promis libertatea daca vor ajunge la stratul de apa. Dar dupa 15 ani de truda, când au terminat fântâna, stapânii nu s-au tinut de cuvânt. Se spunea ca inscriptia de pe zidul fântânii inseamna „Apa ai, inima n-ai”. În realitate, continutul descifrat de specialisti este Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, în cetatea de lânga biserica.

castle Hunedoara

arabic

 

 

 

 

 

 

Castelul Corvinilor reprezinta una din cele mai frumoase si bine conservate constructii de acest gen din epoca medievala mari fiind cea mai vestita proprietate ale lui Iancu de Hunedoara impresionand prin prezenta sa ce domina orasul Hunedoara.

Hunedoara2

Hunedoara

 

 

 

 

 

 

Iancu de Hunedoara a fost cel care i-a oprit pe turci la Belgrad, în avântul lor spre Europa, prin statele balcanice, dupa cucerirea Constantinopolului in 1456. Nu se mai prea stie ca, printr-o decizie a Vaticanului, si azi mai bat clopotele în bisericile catolice, la miez de zi, în cinstea acelei victorii.

bride castle

Castelul Corvinilor1

 

 

 

 

 

 

Castelul are 42 de incaperi, doua terase, doua poduri si o suprafata construita de 7000 metri patrati.
Accesul in castel se face pe un pod de lemn, sustinut pe 4 piloni masivi de piatra, plasati in albia paraului Zlasti, lasand in urma curtea husanilor si nisa ce adaposteste statuia Sfantul Ioan de Nepomuk, protectorul podurilor si al trecerilor peste apa.

castle entrance

castelul corvinilor

 

 

 

 

 

 

Considerat una dintre cele mai vestite proprietati ale lui Iancu de Hunedoara, Castelul Corvinilor e si unul din cele mai importante monumente de arta feudala gotica din Europa, devenind de-a lungul timpului un punct de maxima atractie turistica.

castelul corvinilor3

castle tourists2

 

 

 

 

 

 

De-a lungul timpului, castelul a fost incendiat de cinci ori, iar primele restaurari au loc abia in 1868. In anul 1974, Castelul Corvinestilor este renovat si va deveni muzeu, fiind vizitat anual de peste 70 000 de persoane.

castle tourists

souvenirs

 

 

 

 

 

 

Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara s-a aflat pânã în anul 1990 sub tutela Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva, dupã acest moment functionând ca si institutie independentã, sub coordonarea Primãriei Municipiului Hunedoara.

castle wall

door castle

 

 

 

 

 

 

Primul obiectiv major este Turnul nou de poartã, de formã rectangularã, turn care impresionezã prin masivitate, în zona parterului având aspectul unui spatiu boltit (foto Turnul nou de poarta – coridor de intrare), fiind de notat prezenta locului de gardã, unde este si o vatrã de foc, aici aflându-se la acest moment casa de bilete.
doorRomania castle3

 

 

 

 

 

De aici se ajunge, cu usurintã, în închisoarea castelului, care pãstreazã o usã masivã de lemn. Loggia Matia se aflã la iesirea din Turnul nou de poartã, în partea stângã, fiind consideratã cea mai timpurie manifestare, în domeniul arhitecturii, a Renasterii. La etajul loggiei se mai pãstreazã unica picturã laicã în frescã din Transilvania acelei perioade, precum si Camera de Aur, spatiu de adaposteste expozitia “Obiecte din colectiile Muzeului Castelul Corvinilor Hunedoara”.

Romania castle2souvenirs

 

 

 

 

 

 

Romania castle5Romania castle4

 

 

 

 

 

 

windows2windows

 

 

 

 

 

 

Bran Castlecastle lamp

 

 

 

 

furniture castle

suveniruri

 

 

 

 

 

 

Programul Muzeului „Castelul Corvinilor” Hunedoara este urmatorul:
Sezon (1 mai – 1 septembrie) Marti – Duminica (9.00 – 18.00), Luni (9.00 – 15.00)
Extrasezon (1 martie – 30 aprilie) Marti – Duminica (9.00 – 17.00), Luni (9.00 – 15.00)
Extrasezon (1 septembrie – 28 februarie) Marti – Duminica (9.00 – 16.00), Luni (9.00 – 15.00)
*Ultimul vizitator va intra cu 30 de minute inainte de ora inchiderii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.