Catedrala Mitropolitana “Sfânta Treime” din Sibiu – Galerie foto

Catedrala SibiuMonumentala si impunatoare, sobra si majestuasa, Catedrala Mitropolitana „Sfânta Treime” din Sibiu, domina de peste un secol întreg orasul de pe malurile Cibinului.

Catedrala Ortodoxa din Sibiu a fost construita între anii 1902-1906 pe locul unei biserici grecesti din 1778 care pâna atunci servea drept catedrala episcopala, prezinta caracteristicile unei bazilici bizantine fiind o copie la scara redusa a Catedralei Sfânta Sofia din Constantinopol.

A fost ctitorita de Mitropolitul Ioan Metianu si a fost construita de catre arhitectii Virgil Nagy si Iosif Kamner.

Ideea construirii unei catedrale în Sibiu apartine celui ce a fost în Ardeal „începator întru toate”, marele mitropolit Andrei Saguna.

La intrare, deasupra celor trei arcade sustinute de fascicole de câte patru coloane alipite, se afla un balcon cu alte mici coloane.

La intrarea în catedrala se afla placile cu inscriptiile ctitoriei. Catedrala Sibiu2angel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iconostasul si stranele au fost confectionate în Bucuresti, la firma lui Constantin Babic si în acelasi an a fost introdusa lumina electrica si a fost pictata cupola. Pictura este executata de Octavian Smigelschi, cel care a aplicat pentru prima data pictura cu ciment colorat, în colaborare cu bunul sau prieten Arthur Coulin. Alte picturi au fost realizate de Ioan Köber si Anastase Demian, care a pictat altarul si horele laterale. Mozaicurile au fost executate la München.

Adormirea Maicii Domnului

angels2

 

 

 

 

 

 

angels

Cathedral Sibiu1

 

 

 

 

 

 

Catedrala a fost ridicata pe locul fostei bisericute grecesti (1797-1799), de la care s-au pastrat 4 icoane împaratesti, pictate pe lemn si ferecate în argint si împodobite cu pietre pretioase, care se pastreaza astazi in altarul catedralei, si a 8 case (!) care au fost darâmate. În data de 18 august 1902 (ziua de nastere a împaratului-rege Francisc Iosif I) s-a pus piatra fundamentala. Pentru supravegherea lucrarilor de zidire a fost angajat inginerul orasului Sibiu, Iosif Schussing.

Catedrala Sibiu1

Catedrala Sibiu3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cathedral Sibiu4

Cathedral Sibiu3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfintirea catedralei a avut loc în data de 13 mai 1906 si a fost oficiata de catre mitropolitul Ioan Metianu si episcopul Ioan Papp de la Arad, înconjurati de un impunator sobor de arhimandriti, protopopi, diaconi, la care au asistat o multime de crednciosi. Printre oaspeti de seama amintim pe istoricul Nicolae Iorga, Dr. Friederich Teutsch si autoritatile locale din aceea vreme. A fost o manifestare ampla cu muzica militara, corala, toate incheiate cu un „conduct cu torte” (40 lampioane si 200 de torte aprinse) pe câteva dintre strazile centrale ale orasului.
cupolafresca

 

 

 

 

 

Jesus Christ

Cathedral Sibiu

 

 

 

 

 

 

wedding

orthodox

 

 

 

 

 

 

În cea ce priveste pictura catedralei, aceasta a fost împodopita în decursul vremii de trei pictori. Primul, Octavian Smilgelschi a pictat cupola, adica Iisus Hristos inconjurat de îngeri si cei patru Evanghelisti din pandantivi, precum si icoanele de pe iconostas; din pacate nu a putut termina pictarea catedralei din cauza lipsei de fonduri.

Sfantul Evanghelist IoanSfantul Evanghelist Luca

 

 

 

 

 

 

Sfantul Evanghelist MarcuSfantul Evanghelist Matei

 

 

 

 

 

 

Octavian Smilgelschi este cel care a creat la Sibiu un stil propriu, pe care îl putem numi „neobizantin”, adica o sinteza stralucita de elemente din pictura bizantina, a Renasterii si din cea populara româneasca, fiind cel care inaugureaza „arta bisericeasca moderna în Ardeal”. Abia în timpul pastoririi mitropolitului Nicolae Colan (1957-1967) s-a început impodobirii întregii catedrale cu haina picturala. Astfel ca a fost angajat pictorul banatean Anastasie Demian care a pictat numai altarul si absidele laterale acestuia, renuntând din motiv de boala. Imediat a fost angajat pictorul Iosif Keber din Tg. Jiu care a definitivat pictura catedralei.

moaste sfinte SibiuCathedral Sibiu2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.