„Sa mori pentru icoane? Ce exagerare! Oare nu se poate foarte bine si fara ele, cum se vede pe la altii?“ Ei bine, au fost si din acestia care au plecat la Domnul marturisind cu viata lor icoanele si, pâna la urma, istoria le-a dat dreptate, daca se stie citi, cât de cât, aceasta istorie, daca citim cum se cuvine Hotarârea dogmatica a Sinodului al VII-lea Ecumenic de la Niceea din 787, semnata de peste 350 de episcopi. Asta dupa ce mai înainte, la Hieria, în 754, se afirmase într-un sinod ce ar fi trebuit sa fie el cel de-al VII-lea ecumenic, în unanimitate, exact contrariul. Dar unii nu au avut liniste, nu s-au împacat cu erezia, în ciuda chiar a unui sinod ce parea ecumenic, si au impus reluarea discutiilor, ajutati si de sângele martirilor pentru icoane, varsat din belsug. Dar astazi… Astazi oare cine ar mai muri pentru a marturisi ortodoxia icoanelor? Vorbim doar despre ele, le „admiram“, le pastram în muzee, iar marii pictori nici nu se gândesc macar sa le mai picteze.
„Ce înseamna posturile acestea, ce, suntem nebuni? Ele erau pentru cei de altadata. Timpurile de azi sunt mai complicate, mai grele.“ Totu-i sa te împartasesti, asceza poate sa fie si numai una interioara, si pe aceea cine o vede, fratilor? „Oare de unde stii tu ce e în sufletul meu, când nici eu nu stiu prea bine?“
„Duhovnici? Doar n-o sa-i spun eu toate ale mele unui popa incult sau pacatos si el! Eu comunic direct cu Dumnezeu, n-am nevoie de intermediari.“
„Anticlericalism? Un lucru nobil. Nu l-au practicat ei si occidentalii? Si uite ce societate prospera au construit!“
„Bascalia fata de cele sfinte? Bine, draga, dar noi ne folosim de ea numai ca sa atacam puterea, stii, scopul e nobil, scopul scuza mijloacele.“
„Sfintii Parinti? Oamenii aceia, marginiti în teologia lor, sunt desueti astazi, redundanti, nu stiu de altceva decât de virtuti si pacate, de urcus duhovnicesc, nu citeaza decât o singura carte, Biblia, sau se citeaza între ei. Citeste mai bine ce spun Steiner, si Guénon, si Glucksman, si Cioran, si… e mult mai interesant, mult mai actual.“
„Canoanele? Pai ele, domnilor, sunt în mare parte cazute în desuetudine. Sunt niste mofturi bune pentru calugari. Lumea de astazi nu mai este cea de altadata, e mai dificila. Noi avem atâtea alte probleme de rezolvat.“ lumina