Potrivit specialistilor, un cutremur vrancean, cu o magnitudine similara celui din 1977, poate avea loc in Romania oricand, iar peste 10 milioane de romani sunt expusi cutremurelor puternice. Dl. Gheorghe Marmureanu ne linisteste spunand ca – marele cutremur ce se va produce in zona Vrancea nu vine atat de curand – si afirmatiile dumnealui se bazeaza pe observatii facute in sute de ani de cei de la INFP.
In ultimele zile media a fost invadata de o asa zisa afirmatie a directorului INFP, Gheorghe Marmureanu cum ca Romania asteapta un seism de 6-7 grade pe scara Richter in perioada urmatoare. Seismolog renumit si respectat in cercurile de specialitate, dl. Marmureanu a spus de nenumarate ori ca INFP nu se ocupa de predictii seismice ci de analize pe baza carora sa poata gasi solutii concrete de avertizare seismica intr-un viitor apropiat. Vrancea nu stie matematica si cutremurele tin de hazard a mai spus dansul.
“Urmatorul seism de mare intensitate din Romania nu va avea loc in curand, dar va fi extrem de puternic si va fi resimtit mai ales in Moldova.”( Ghe. Marmureanu – InfoStiri 2009) (Declaratii Gheorghe Marmureanu gasiti pe Forum)
Stim cu siguranta ca in Romania se va produce un cutremur foarte mare dar nu stim cand. Ce putem face in tot acest timp si cum ne putem proteja sunt doua intrebari la care exista raspunsuri clare si simple. Aceste raspunsuri ne pot salva viata daca le urmam pas cu pas si le tratam cu seriozitate.
Ce faci in caz de cutremur major in zona Vrancea?
Protectie in timpul unui cutremur.
1 – Nu intra in panica ! ( Un cutremur oricat ar fi de mare este resimtit de om la nivel de secunde – cat o reclama tv).
2 – Inchide gazele ! daca este necesar .( Exista sanse foarte mari sa uiti gazele deschise cand se termina seismul si multe persoane au murit carbonizate la seisme)
3 – Mergi la adapost ! (Iei sotia, copilul, bolnavii, etc si te duci in locul special ales pentru adapost in caz de cutremur. Acest loc trebuie sa il hotarasti din timp. Acolo trebuie sa existe din constructie o grinda de rezistenta, pereti de rezistenta, etc si sa nu fie corpuri suspendate, lustre masive, etc care sa te raneasca.)
4 – Nu fugi din locuinta daca stai la etaje superioare! ( Scarile sunt periculoase in timpul unui cutremur, se pot prabusi, te poti rani grav daca alergi pe scari, etc)
Aceste reguli se aplica in timpul unui cutremur, pot fi retinute usor si daca le urmezi iti pot salva viata.
Pentru comentarii sau reguli mai detaliate va invitam pe Forum.