“Când exista o problema de credinta, din punct de vedere analitic, apare o chestie, aparent, absurda. Vorbind despre ce întelegem ca se întâmpla cu creierul uman, saltul de la religie la credinta în fortele supranaturale ne îndeparteaza de perspectiva critica si analitica în gândire. Acest lucru se întâmpla pentru a ne ajuta sa atingem o mai mare întelegere sociala si emotionala”, a declarat profesorul Tony Jack, care a condus cercetarea.
Dupa o analiza a opt experimente, cercetatorii au constatat ca oameni credinciosi sunt mai empatici fata de semenii lor decât cei care nu cred în Dumnezeu.
Desi convingerile spirituale si preocuparea empatica au fost asociate pozitiv cu frecventa rugaciunilor sau meditatiilor nu au fost observat efectul acestor elemente asupra contactului social.
Potrivit lui Tony Jack, creierul uman exploreaza lumea folosind ambele retele: de empatie si de analiza. Când ne este prezentata o problema de natura fizica sau dilema etica, un creier sanatos activeaza reteaua potrivita, iar în acelasi timp o suprima pe cealalta. descopera