„Credem ca este vorba despre o clasa de vulcani nerecunoscuta pâna acum”, a comentat William Sager, geolog la Universitatea Houston si totodata autorul cercetarii ce descrie cel mai mare vulcan din lume. „Panta sa e foarte lina. Daca ati sta pe acest vulcan, v-ar fi greu sa va dati seama în care parte este valea”, a explicat specialistul.
Tamu masoara 650 de kilometri în latime, dar doar 4 kilometri în înaltime. Vulcanul a erupt pret de câteva milioane de ani în timpul Cretacicului timpuriu, acum aproximativ 144 de milioane de ani, fiind stins de atunci.
Pâna acum, geologii credeau ca Masivul Tamu era pur si simplu o componenta a unui platou oceanic cunoscut sub numele de Shatsky Rise, ce se gaseste în nord-vestul Oceanului Pacific. Platourile oceanice sunt formatiuni masive din lava ale caror origini sunt înca un subiect controversat în lumea stiintifica. Unii cercetatori cred ca magma din mantaua Pamântului a iesit în forta prin crusta, inundând suprafata cu lava. Altii cred ca slabiciuni pre-existente în crusta, cum ar fi limitele placilor tectonice, ofera cai de acces magmei din mantaua Terrei. Shatsky Rise s-a format în zona unei triple junctiuni, unde s-au despartit trei placi tectonice.
Noul statut al Masivului Tamu, de vulcan, va duce la limitarea modelelor folosite pentru a explica formarea platourilor oceanice, spune Sager. „Pentru oricine doreste sa explice platourile oceanice exista acum noi constrângeri. Vor trebui sa poata explica de ce s-a format acest vulcan în acest loc si cum a putut livra atâta magma într-un timp foarte scurt”, afirma specialistul. descopera