Merita citata descrierea fenomenului, asa cum apare in analele chineze: “Munti si rauri si-au schimbat locurile lor, iar drumurile au fost distruse. Pamantul s-a ridicat deodata, creand noi dealuri care nu existasera pana atunci, in timp ce dealurile existente au devenit vai. In diferite parti, a tasnit apa si a dat nastere la noi rauri. Palate, temple, ziduri s-au prabusit brusc, neramanand din ele decat un morman de piatra”, potrivit Wikipedia franceza.
Savantul chinez Qin Ked, care a supravietuit cutremurului, relateaza un detaliu interesant: oamenii surprinsi in picioare sau alergand si-au gasit sfarsitul aruncati de colo-colo, iar majoritatea supravietuitorilor sunt din randul celor care, in ciuda spaimei, s-au culcat la pamant, asteptand nemiscati sfarsitul.
Tot Qin Ked face observatia ca, atunci cand se produce un cutremur, nimic nu este mai periculos decat panica.
Alarmati, omenii nu stiu incotro s-o apuce si se reped indemnati de impuls chiar in directia unde raul este mai mare, unde zidurile sau pomii cad peste ei, sau unde solul se deschide brusc, iar pamanul ii ingite fara mila, in grupuri mari, mai rau decat oceanul.
Cine insa stie sa-si stapanasca teama este avantajat de pozitia sa nemiscata, in care cutremurul poate sa-i legene, dar nu sa-i nimiceasca.ziare