Craciunul, sau Nasterea Domnului, este cu siguranta sarbatoarea cu prilejul careia se canta cle mai multe colinde. Totul incepe cu ziua de Ajun, in cae preotii din fiecare comunitate, fie ea oras sau sat, merg din casa in casa si canta “Nasterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru…”, toti oamenii trebuind sa se inchine in fata crucii si sa o sarute, in semn de smerenie si respect.
Apoi incepe colindatul celor mici, care canta “Colindetele” si “Buna dimineata!”, in noaptea de Ajun, iar apoi “Steaua”. Copiii care aleg acest colind poarta in fiecare casa in care merg o bucata de carton pe care este reprezentata nasterea Domnului.
Oamenii care ii primesc sunt considerati binecuvantati, caci isi arata pretuirea catre Dumnezeu. Copiii sunt rasplatiti in mod traditional cu mere, nuci, covrigi si alte fructe.
Acestea sunt colindele ce nu lipsescc sub nicio forma, dar numarul cantecelor inchinate nasterii lui Iisus Hristos este mult mai mare, incluzand: “Astazi s-a nascut Hristos”, “Colindul Craciunului”, “Am plecat sa colindam”, “Trei magi de la Rarasit”, “Ziurel de ziua”, etc. ziare