Constipatia este teren de lansare pentru mari suferinte ale organismului

Exista doua feluri de fibre ali­men­tare: solubile si insolubile. Niciunele nu se absorb în intestin. Fibrele solubile formeaza un gel vâscos, care acopera mucoasa intes­ti­nala cu un strat protector. Fibrele inso­lubile încorporeaza lichidul ajuns în tubul digestiv si îsi maresc volumul, din care cauza materiile fecale se înmoaie si devin mai usoare. Aceasta înlesneste si acce­lereaza deplasarea lor prin intestin, ca si evacuarea, care se va produce cu mai putin efort. Am­bele categorii de fibre sunt importante nu numai pentru prevenirea sau ameliorarea constipa­tiei, ci si a altor tulburari digestive, cum sunt hemo­roizii, diareea, sindromul colonului iritabil ori di­verticulita.
Cele mai bune surse de fibre sunt fructele si legu­mele. Dintre fructele care le contin în cantitati maxi­me, putem mentiona merele, caisele, avocado, zme­u­­ra si capsunile. La legume, în capul listei se afla anghi­narea, varza de Bruxelles si mazarea. Tera­peu­tul Michael T. Murry, autorul lucrarii “Encyclo­pedia of Healing Foods” (“Enciclopedia alimentelor care vindeca”), îi îndeamna pe cei afectati de consti­patie sa manânce ridichi proaspete. Pe lânga faptul ca ofera o multitudine de substante ce faciliteaza digestia, ridichile ajuta, de asemenea, la buna func­tio­nare a colecistului si contribuie la protectia anti­can­cer.
Pentru a combate constipatia cronica, ar trebui sa consumati zilnic cinci portii de legume si cinci de fructe. Dar înce­peti cu prudenta. Daca veti ingera mai multe fibre decât este obisnuit organis­mul dvs. sa tolereze, puteti avea crampe si balo­nari. Nu va grabiti, ci încercati sa cresteti treptat ponderea fibrelor în ali­mentatia dvs., pe parcursul mai multor saptamâni sau luni.

Alimente de consumat cu prudenta

* Brânza – continutul de fibre alimentare al laptelui si produselor lactate tinde spre zero, în schimb în ele se gaseste o proteina in­solubila, cazeina, care înce­tineste proce­sul digestiei si agraveaza constipatia. Daca aveti intestinul lenes, evitati lac­tatele.
* Ceaiul – Pe nedrept considerat de catre unii laxativ, ceaiul contine taninuri care fac mai con­sistente mate­riile din interiorul intestinului, întâr­ziin­du-le evacuarea. Asadar, el va poate ajuta la diaree, în niciun caz la con­stipatie.
* Uleiurile – Pe lânga faptul ca în ele nu exista aproape deloc fibre, uleiurile se întind ca o pelicula pe peretii stomacului, îngreunând digestia anumitor alimente, care apoi blocheaza colonul. Este de pre­ferat sa va asigurati aportul de lipide din surse di­recte, neprelucrate, ca: avocado, nuci, mas­line, peste gras.
* Sucurile obtinute în storcator – Sucurile de fructe si legume pot ameliora constipatia, dar numai cu conditia sa nu-si piarda fibrele. Dintre fructe, specialistii recomanda în primul rând pru­nele, apoi merele combinate cu pere. Ca legume, puteti încerca spanacul si cartofii. Din pacate, storcatoarele puter­nice îndeparteaza cea mai mare parte a fibrelor din sucuri. Ca sa profitati mai mult de pe urma fructelor, pasati-le, pur si simplu, într-un blender, ori stoar­ceti-le manual. formula as

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.