Creierul uman cuprinde cc. 100 miliarde de neuroni si aproximativ un cvadrilion de sinapse – conexiuni între neuroni.
Fiecare neuron actioneaza ca un releu de transmisie a semnalelor nervoase. Fiecare astfel de celula este alcatuita dintr-un corp, numit soma, din care se desprind prelungiri de doua tipuri: un axon, care transmite informatia mai departe, si mai multe prelungiri ramificate, numite dendrite, care transmit semnalele electrice catre neuronul propriu.
Multa vreme, oamenii de stiinta au considerat ca dendritele sunt doar niste „cabluri” ce transmit informatia în mod pasiv, dar un studiu realizat la University of North Carolina si University College London a sugerat ca dendritele din creierul mamiferelor, de fapt, ar procesa activ informatia – ceea ce înseamna ca, în realitate, capacitatea de procesare a creierului este mult mai mare decât se credea. Rezultalele cercetarilor au fost publicate în jurnalul Nature.
Cercetari anterioare aratasera ca atât în axon, cât si în dendrite exista molecule capabile sa genereze impulsuri eletrice, dar nu se stia cu precizie daca activitatea normala a creierului implica generarea de impulsuri electrice în dendrite si ce rol ar putea avea acest proces, daca el exista. descopera