“Rusia nu are inten?ia de a anexa Transnistria sau orice alt teritoriu din lume”, a declarat ambasadorul Vladimir Cijov. El a adaugat ca Rusia nu are planuri privind o interventie militara in Ucraina si nici nu intentioneaza sa anexeze vreun teritoriu. Intrebat despre intentiile Rusiei privind Transnistria, diplomatul rus a afirmat ca “isteria a devenit molipsitoare”.
Sovietul Suprem (Parlamentul) de la Tiraspol a votat miercuri, in unanimitate, o solicitare catre Duma de Stat (Camera inferioara a Parlamentul rus), Consiliul Federatiei si presedintele Vladimir Putin in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene si alipirii la Rusia. Solicitarea a fost transmisa, de asemenea, ONU si OSCE.
Presedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut pentru prima data, joi, ca fortele armate ruse erau prezente in Crimeea la referendumul din martie, care a permis alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, relateaza AFP.
“In spatele fortelor de autoaparare din Crimeea, bineinteles, se aflau militarii nostri. Ei s-au comportat foarte corect (…) si profesionist”, a declarat Putin in cadrul unei sesiuni televizate de intrebari si raspunsuri, intrebat despre identitatea barbatilor inarmati, care nu purtau insemne nationale, aparuti in peninsula inaintea referendumului din 16 martie.
“Oamenii aveau nevoie sa fie protejati”, a adaugat el, precizand ca in Crimeea se aflau atunci numeroase arme care puteau fi folosite de fortele loiale autoritatilor de la Kiev impotriva locuitorilor. “Nu le-am ascuns niciodata colegilor mei straini ca obiectivul nostru era de a asigura conditiile pentru un vot liber”, a continuat el. “De aceea, noi trebuia sa luam masurile necesare pentru ca evenimentele sa nu evolueze in sensul in care au evoluat in prezent in sud-estul Ucrainei, pentru a nu fi tancuri, trupe nationaliste si persoane (…) cu arme automate” in Crimeea, a explicat el. protv