La Sihastria Putnei, monahii sunt grabiti si cu treaba in orice moment al zilei. Nu prea ai cu cine vorbi. Parintele Nicodim trebaluieste la arhondaric, parintele Damaschin nu pridideste sa mai spovedeasca pelerini veniti din toata tara, in timp ce parintele Gavril imbie pe credinciosi sa intre in trapeza, sa guste din vinul negru si vartos al manastirii, deopotriva cu bucatele pregatite numai cu legume calugaresti, crescute in gradina, prin vrerea lui Dumnezeu, fara pic de adaosuri sau alte chimicale. Doar parintele Serghie, monahul de la pangar, “bibliotecarul” raspunzator cu albumele si cartile religioase, pare ceva mai liber si dispus sa te asculte.
Nu are multi ani de cand a venit la Sihastria si, ca filosoful din vechime, stie ca nu stie nimic. Ceea ce poate el sa zica este ca “viata de calugar e fara egal”. Atat si nimic mai mult. O spune un om candva boem si libertin, care a fost profesor de muzica, profesor de franceza, inginer si chiar autor al unor importante brevete de inventie. Un om care a trait din plin experientele tineretii, fara a-si refuza curiozitatea de a trece prin cele mai ciudate experiente ezoterice – de la budism, pana la reyki si tantra yoga.
Pe Hristos l-a descoperit tarziu, dupa ce a absolvit Politehnica din Brasov si a devenit autorul unei inventii ce se anunta revolutionara in domeniu (turbina cu ax orizontal). “In acea perioada, ma simteam un geniu neinteles”, isi aminteste parintele Serghie. Formula as