Abilitatile noastre fizice si cognitive sunt, în general, limitate, însa ar putea fi nevoie sa ne schimbam conceptiile despre natura si întinderea acestor limite. În multe cazuri, gândul ca suntem limitati este în sine un factor limitativ. Cercetatorii descopera din ce în ce mai multe dovezi ce sugereaza ca gândurile noastre sunt de multe ori capabile sa ne extinda limitele fizice si cognitive.
Atunci când participam la un test de vedere, suntem obisnuiti sa întâmpinam probleme atunci când ajungem la partea de jos a plansei cu litere. Într-un alt experiment, Ellen Langer si colegii sai au aratat oamenilor o plansa modificata. În partea de sus, plansa începea cu litere care erau întâlnite pe o plansa normala abia la jumatate (fiind astfel mai mici), iar plansa continua pâna în partea de jos, unde se aflau litere foarte mici. Deoarece oamenii se asteptau sa reuseasca sa citeasca primele doua parti ale plansei, în cadrul acestui experiment ei au perceput corect litere mult mai mici decât ar fi perceput în mod normal.
De asemenea, oamenii tind sa creada ca trupurile noastre reactioneaza la activitatea fizica într-un mod mecanic. Astfel, masuram numarul de calorii consumate, caloriile pe care le ardem la sala etc. Totusi, se pare ca simpla schimbare a gândurilor referitoare la activitatea fizica poate duce la schimbarea corpului nostru. descopera