Curcumina, o substanta din compozitia acestui condiment, împiedica fixarea unor amintiri negative si poate chiar sa înlature amintiri pre-existente legate de teama.
Studiul a fost realizat pe sobolani de laborator, pe care cercetatorii de la City University of New York i-au învatat sa se sperie atunci când auzeau un anumit sunet; se presupune ca imobilizarea brusca este o manifestare a fricii la aceste rozatoare.
Câteva ore mai târziu, când a fost emis acelasi sunet, sobolanii care primisera hrana obisnuita au „înghetat” de frica, asa cum fusesera conditionati; în schimb, sobolanii care consumase o dieta bogata în curcumina nu au mai manifestat acest comportament, ceea ce sugera ca amintirile lor negative legate de frica fusesera sterse.
Cercetatorii spera ca aceasta descoperire a efectelor curcuminei sa fie utila în tratamentul unor persoane cu probleme precum tulburarea de stres post-traumatic.
Amintirile se formeaza în creier prin stabilirea unor noi conexiuni între neuroni. Initial fragile, ele devin mai stabile prin includerea într-un sistem de stocare pe termen lumg – proces numit consolidare.
Când amintirile consolidate sunt retraite, ele se destabilizeaza temporar, devenind ca niste amintiri proaspete, pentru o scurta perioada de timp. descopera