In primul rand ar trebui sa evitam combinatiile cu fructe puse la dispozitie de industria alimentara, de exemplu iaurtul cu fructe, dupa cum ne-a spus medicul. Acestea au multe calorii din zaharuri si putini nutrienti.
“Eu le recomand pacientilor mei sa isi prepare singuri propriul iaurt cu fructe din iaurt si fructele preferate proaspete sau congelate”, a adaugat specialistul.
La fel de periculoase pentru sanatate si silueta sunt pateurile si foietajele cu gem, dulceata sau topping de fructe. Pe langa zahar in cantitate crescuta, contin multe grasimi rele de tip trans (margarine) si fructe mai deloc. Medicul recomanda ca de preferat este sa facem in casa prajituri cu ingrediente naturale si fructe proaspete.
“Persoanele care se stiu cu gastrita, ulcer, colon iritabil sau colita de fermentatie ar putea sa aiba probleme in cazul in care consuma fructe necoapte (de exemplu zarzare, corcoduse, dude necoapte, prune necoapte), cu coaja si fibra tare (mere tari, gutui, pere) ori cu multi samburi (pepene, struguri) “, ne-a mai spus Laura Ene.
In privinta fructelor cu coaja tare si fibre multe care pot produce probleme digestive (balonare, cresterea aciditatii gastrice, colite de fermentatie), acestea trebuie sa fie consumate coapte la cuptor sau fierte in compot fara zahar.
Trebuie precizat ca din cauza continutului de glucide, fructele pot creste trigliceridele, glicemia, grasimea viscerala si abdominala, mai ales daca sunt consumate seara, in exces.
“O alta modalitate total nepotrivita pentru sanatate si silueta de a consuma fructele o reprezinta fresh-urile. Prin stoarcere, din fructe mai raman doar apa si zaharul, cu alte cuvinte calorii goale. Eu le recomand pacientilor mei care prefera sucurile de fructe sa isi prepare smoothie-uri“. ziare