Exista alte câteva alimente care se pastreaza bune, în stare cruda, pentru o perioada lunga de timp: sarea, zaharul si orezul uscat sunt câteva dintre ele. Totusi, miere este speciala: ea rezista trecerii timpului si se mentine într-o stare complet comestibila; poate ca nu am dori sa gustam orez crud sau sa mâncam sare, însa putem sa desfacem o urna cu miere de acum câteva mii de ani si sa ne bucuram de ea, fara a o pregati în vreun mod special, ca si cum ar fi veche de o zi. Mai mult, longevitatea mierii îi confera si alte proprietati (cum ar fi cele medicinale) pe care alte alimente cu o durata lunga de viata nu o au. Acest lucru ne face sa ne întrebam – ce anume face mierea sa fie un aliment atât de special?
Primul motiv se datoreaza compozitiei chimice a mierii. Mierea este, în primul rând, un zahar. Zaharurile sunt higroscopice, termen ce înseamna ca în starea lor naturala contin foarte putina apa, dar ca o pot absorbi cu usurinta din atmosfera daca nu sunt acoperite. „Mierea, în forma ei naturala, contine foarte putina umiditate. Într-un astfel de mediu foarte putine bacterii sau microorganisme pot supravietui, astfel ca mor”, explica Amina Harris, director executiv în cadrul Honey and Pollination Center de la Institutul Robert Mondavi al Universitatii California. Explicatia lui Harris dezvaluie un element important al longevitatii mierii: pentru ca mierea sa se strice, este nevoie sa fie ceva în interiorul sau care sa se strice. Într-un astfel de mediu neplacut, organismele nu pot supravietui suficient de mult în miere pentru a avea oportunitate de a „strica” acest aliment. descopera