Cercetatorii au modificat anumite gene din bacteria Escherichia coli astfel încât acestea sa codifice sinteza unor proteine care emit o lumina fluorescenta de diferite culori atunci când se schimbp anumiti parametri ai mediului lor de trai (mediul de cultura pe care sunt crescute în laborator), precum temperatura, aciditatea si nivelul de oxigen.
Bacteriile emit, de pilda, lumina de o anumita culoare atunci când este prea cald. Cantitatea de lumina emisa se schimba în functie de cât de bine mult se apropie parametrii mediului de cultura de conditiile optime pentru cresterea lor. A fost realizat astfel primul pas catre un adevarat dialog cu bacteriile, spune Manuel Porcar, conducatorul studiului.
Pasul urmator va fi utilizarea unui microprocesor pentru a transforma undele luminoase în cuvinte.
Comunicarea cu bacteriile ar putea fi foarte utila. Am putea, de pilda, sa integram în ambalajele alimentelor anumite bacterii care sa emita un semnal sonor când alimentele respective au expirat. De asemenea, aceasta tehnologie ar putea duce la un control mai bun al microorganismelor în reactoarele industriale în care se fabrica medicamente. descopera