Dupa Freud, problemele aparute în faza orala a dezvoltarii psihosexuale (în primul rând privarea de dragostea si sprijinul matern) împiedica dezvoltarea afectiva normala. Pierderile precoce neprelucrate îngreuneaza prelucrarea pierderilor ulterioare. La adult, depresia debuteaza în momentul în care acesta este confruntat cu o pierdere reala, amenintatoare.
Teoria behaviorista a „neajutorarii învatate” este o teorie care asociaza depresia cu incapacitatea sau limitarea persoanei în a controla evenimentele, situatiile.
Evenimentul de viata cel mai frecvent asociat cu dezvoltarea ulterioara a depresiei este pierderea unui parinte înaintea vârstei de 11 ani. Adesea, asemenea evenimente stresante preced primele episoade ale tulburaii depresive si cauzeaza modificari neuronale permanente, care predispun persoana la episoadele ulterioare.
Cele mai frecvente manifestari sunt dispozitia depresiva, fie pierderea interesului sau placerii. Uneori pot sa apara pierderea în greutate datorita lipsei poftei de mâncare, oboseala permanenta, sentimente de inutilitate sau gânduri de moarte. replicahd