Descoperire neasteptata: ce mai contineau pesterile unde au fost gasite Manuscrisele de la Marea Moarta?

Sulurile nou-descoperite sunt de dimensiuni foarte mici si se gaseau în interiorul unor mici cutiute de piele, numite filactere; în practica religioasa mozaica traditionala, aceste filactere sunt purtate de barbatii evrei pe frunte si pe bratul stâng în timpul rugaciunilor. Filacterele au fost scoase din pesterile de la Qumran în anii 1950, dar, dupa cât se pare, continutul lor nu a fost examinat pâna de curând.

Pesterile de la Qumran, din Cisiordania, sunt locul uneia dintre cele mai mari descoperiri arheologice: în 11 pesteri au fost gasite resturile a peste 900 de manuscrise – cunoscute sub numele de Manuscrisele de la Marea Moarta – ce contin texte religioase mozaice din cartile Vechiului Testament, printre care Facerea (Geneza), Iesirea (Exodul), Isaia, Cartea Regilor si Deuteronomul.

Datând din diferite perioade, cuprinse între secolul V î.e.n si secolul IV e.n., textele formeaza o colectie de uriasa importanta religioasa, istorica si lingvistica. Majoritatea istoricilor atribuie acestei texte membrilor unei vechi secte religioase evreiesti, numiti esenieni. descopera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.