INCERC: Document sintetic referitor la citarea unui studiu INCERC – “Scenariu de cutremur” in ziarul Gandul din 14 mai 2008.
Rezultatele scenariului condensat de cutremur, care s-au referit in acea etapa numai la efectele fizice, atrag atentia asupra urmatoarelor aspecte:
– numarul de cladiri de locuit care ar suferi avarii semnificative (peste gradul 3 de avariere*) in conditiile de scenariu date, este de ordinul a 23.000;
– dintre acestea, cca 50% sunt cladiri de inaltime P… P+1, din materiale de slaba calitate, peste 40% sunt P… P+4, cladiri din zidarie cu elemente de beton armat, lemn, etc., iar circa 10% sunt cladiri inalte, din beton armat si zidarie;
– dintre cele 23.000 cladiri, pot suferi avarii grave – nivel de colaps partial sau total (gradul de avariere 5*) cca. 1.000 cladiri, dintre care peste 10% sunt inalte, cca. 4.100 cladiri pot suferi avarii la nivel de condamnare, dintre care 9% sunt cladiri inalte;
Comunicatul este semnat de Directorul General INCERC, Domnul Prof. Dr. Ing. Dan Constantinescu si de Directorul Stiintific INCERC, Domnul Dr. Ing. Emil Sever Georgescu.
Oprescu numara mortii unui cutremur din 2009. Fizica Pamântului spune ca nu e cazul. Oricând ar fi, suntem pregatiti: Inspectoratul de urgenta pica primul.
Un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, cu o energie mai mica decât cea eliberata zilele acestea în China, ar omorî 450.000 de bucuresteni, daca s-ar produce noaptea, în jurul orei 21.