Dovleacul – tratamente

Originar din America de Sud, dovleacul (Cucurbita maximus) se cultiva astazi in aproape toate tarile lumii. Dogonii, membrii unui trib african, spun ca el crestea pe mar­ginea Caii Lactee, de unde semintele lui s-au scutu­rat pe pamant. Ruda apropiata cu pepenele, dovleacul are un continut mare de caroten si glucoza. S-a dovedit ca pulpa dovleacului, mai ales cea a dovleacului turcesc, are pro­prietati diuretice, laxative si sedative. Americanii il cioplesc de Halloween, realizand felinare care de care mai artistice sau inspaimantatoare.

Regleaza nivelul glicemiei

Betacarotenul continut de dovleac reduce riscul cresterii nivelului glicemiei. Un remediu dovedit pentru reglarea nivelului zaharului în sânge se obtine prin fierberea a 30 g de seminte curatate, la foc mic, timp de o ora, în 500 ml de apa.

Zeama obtinuta se consuma în doua etape: prima portie se bea dimineata (pe stomacul gol), iar a doua, seara, înainte de culcare. Tratamentul trebuie urmat câte trei zile pe saptamâna, un interval de doua luni. sursa

Combate constipatia

Se dau pe razatoare 300-400 g de dovleac crud si se mananca zilnic, pe stomacul gol, cu putin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingura de tarate cernuta prin sita de malai si prajita putin pe tigaie uscata (fara ulei). Se adauga si o lingurita de seminte de in, facute pulbere in rasnita de cafea.

Ajuta digestia

Infuzia si decoctul din seminte pisate se folosesc, de asemenea, pentru imbunatatirea digestiei si a lactatiei. Calitatile terapeutice ale semintelor se datoreaza compozitiei bogate in microelemente (fosfor, siliciu, calciu, potasiu, fier, magneziu), vitamine, zaharuri, carotenoizi, o gama mare de acizi.

Semintele de dovleac sunt probabil cel mai cunoscut leac popular pentru eliminarea viermilor intestinali si vindecarea afectiunilor de prostata.

Potenta

Zilnic se consuma cel putin 30 de se­minte crude, în combinatie cu alte remedii fitotera­peutice. Cercetari recente au doveditca dovleacul este mai eficient decât Viagra.

La fel ca si morcovii, dovlecii contin o cantitate importanta de betacaroten, substanta pe care organismul o transforma în vitamina A. De aceea, dovleacul este recomandat persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, dar si celor cu risc crescut de a dezvolta tumori canceroase. Dovleacul copt este indicat în special persoanelor anemice, deoarece este bogat în acid folic (vitamina B9). De asemenea, o cana cu dovleac copt contine aproximativ 40 mg de calciu.

Ajutind la activarea secretiei urinare, consumul de dovleac mai este recomandat in infectii urinare, insuficienta renala, dar si in dispepsii, hemoroizi si enterite.

Dovleacul mai este indicat in: tulburari hormonale, tulburari de menopauza si viermi intestinali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.