Milionarul Ovidiu Tender, cel care detine firma Prospectiuni SA, a depus recent – la Agentia pentru Protectia Mediului Timis – nu mai putin de 16 cereri prin care cere aprobarea statului român pentru… mici cutremure. Tehnic, în pamânt vor fi introduse aparate speciale care vor provoca seisme la scara mica. Totul pentru gasirea de petrol.
În total, 16 comune din judetul Timit se afla pe lista milionarului nascut si crescut în Timisoara. Practic, specialistii firmei detinute de Ovidiu Tender au stabilit ca zacaminte importante de petrol se afla sub localitatile Dudestii Noi, Becicherecu Mic, Carpinis, Checea,Sacalaz, Cenei, Uivar, Giulvaz, Sanmihaiu Român, Parta, Giroc, Sag, Sanandrei, Padureni, Peciu Nou, Jebel.
Firma Prospectiuni SA a facut deja astfel de teste în judetul Timis – de data aceasta în cautare de gaze de sist, doar ca angajatii s-au trezit ”atacati de localnici”. Exclusiv Tm a prezentat recent povestea batrânei din Timis care a scos dinamita din propriul teren, dupa ce subalternii lui Ovidiu Tender au montat explozibilul fara acordul localnicilor. Sursa
Ce este prospecţiunea seismică?
Pentru punerea în evidenţă a zăcămintelor minerale utile există mai multe metode de prospectare geofizică. Acestea se bazează pe studierea proprietăţilor fizice ale rocilor, fără prelevarea de eşantioane din acestea, deci necesită cheltuieli mai reduse, se pot executa pe mari suprafeţe şi oferă informaţii mai mult sau mai puţin precise în funcţie de metoda folosită. În funcţie de modul în care se eliberează sau nu energie în mediu, metodele de prospectare geofizică se pot înpărţi în 2 mari categorii:
A.Metode pasive – acestea nu eliberează nici un fel de energie artificială în mediu, folosind numai energia recepţionată din mediul studiat. Principalele metode pasive de prospectare sunt:
1.Gravimetria – determină variaţiile locale ale intensităţii câmpului gravitaţional terestru şi se realizează o hartă cu valorile acestor anomalii gravitaţionale (harta Bouguer), pe care se poate pune în evidenţă cu o anumită aproximare conturul zăcământului.
2.Magnetismul (prospecţiunea geomagnetică) – constă în determinarea anomaliilor câmpului magnetic terestru (care în zona României are o valoare medie de 47nT), iar pe baza acestora se realizează de asemeni o harta pe care se poate pune în evidenţă conturul şi, într-o anumită măsură, concentraţia de substanţe minerale utile din zăcământ, în special pentru zăcămintele feroase.
3.Măsurarea curenţilor magnetotelurici – serveşte în special la determinarea straturilor subterane de apă.
B.Metode active – care folosesc pentru măsurători o energie artificială ce se injectează în mediul supus prospectării, sub forma de electricitate, câmp electromagnetic sau oscilaţii mecanice de joasă sau de înaltă frecvenţă. Dintre acestea mai importante sunt:
1. Electrometria – pune în evidenţă zăcămintele minerale aflate în apropierea suprafeţei Pământului (la adâncimi de max. 150 – 200 m) prin studierea variaţiilor rezistivităţii electrice a rocilor cu ajutorul unor perechi de electrozi înfipţi în sol prin care se injectează un curent electric şi al altora pe care se măsoară diferenţele de potenţial (tensiuni electrice) în anumite puncte de la suprafaţa solului.
2. Prospecţiunea seismică – este principala metodă folosită în prospectarea zăcămintelor minerale şi constă în măsurarea timpului de propagare a unei unde elastice, similară aceleia produsă în timpul cutremurelor de pământ, de unde şi numele de undă seismică, de la punctul de generare situat la suprafaţa Pământului sau la o adâncime de câţiva metri, cunoscută cu precizie, până la punctele de recepţie, determinate şi acestea foarte precis, toate situate pe aliniamente topografice. Întrucât undele seismice suferă cea mai mică atenuare prin fenomene de absorbţie in mediul prin care se propagă (stratele geologice), această metodă este singura care ne oferă informaţii asupra formei şi adâncimii celor mai adânci strate din scoarţa terestră. Propagarea undelor elastice se supune legilor reflexiei şi refracţiei (cunoscute şi în cadrul opticii geometrice), deci prin studierea formei undelor receptionate se poate determina foarte precis momentul când aceste unde au suferit fenomene de reflexie pe stratele situate la mare adâncime. Prin corelarea timpilor de reflexie cu vitezele de propagare prin diversele strate geologice, determinate prin lucrări speciale, se determină adâncimea fiecărui strat geologic, punct cu punct, pe intreaga lungime a aliniamentului topografic pe care s-a realizat generarea şi recepţia acelor unde. În final se obţine o imagine reprezentând secţiunea scoarţei terestre după acel aliniament văzută din profil, pe care se disting stratele geologice, adâncimile şi formele acestora. Această imagine se numeşte profil seismic. Din forma stratelor și vechimea lor (a erei geologice căreia îi aparțin) se determină zonele în care pot apare acumulări de hidrocarburi, acestea fiind numite ,,capcane de hidrocarburi”.
3. Metoda GEORADAR – cunoscută şi sub prescurtarea GPR, de la Ground Penetrating RADAR – foloseşte aceleaşi fenomene care stau la baza prospecţiunii seismice, numai că în locul undelor elastice de joasa frecvenţă foloseşte unde electromagnetice de înaltă frecvenţă (unde radio sau chiar microunde) generate şi recepţionate de acelaşi aparat prin intermediul unui bloc de antene care face corp comun cu aparatul. Această metodă asigură o precizie de adâncime mai bună decât prospecţiunea seismică, dar poate fi folosită numai pentru măsurători de mică adâncime (max. 30 – 50 m) si doar în sol uscat, solul umed absoarbe puternic undele electromagnetice, de aceea nu se foloseşte în prospectarea zăcămintelor ci numai la determinări de obiecte îngropate cum ar fi conductele si cablurile subterane (reţelele de utilităţi), la determinarea golurilor subterane de la mica adâncime sau in arheologie.
S-a inteles gresit. Nu sub localitatile enumerate in articol se gasesc zacaminte de petrol, iar in altele nu, ci acestea sunt comunele situate in zona Parta pe care ANRM a concesionat-o in vederea exploatarii resurselor de petrol si gaze firmei ADX Energy din Australia. Cum pentru executarea lucrarilor de prospectare sunt necesare aparate si dispozitive specializate, precum si un personal supercalificat in domeniu, firma ADX a incheiat un contract de “prestare de servicii geofizice de prospectare” cu firma Prospectiuni, detinuta de omul de afaceri Ovidiu Tender. Acesta este acelasi contract care s-a desfasurat si in primavara trecuta, cand a fost intrerupt in urma opozitiei locuitorilor din Sanmihaiul Roman si alte localitati. Iar scopul lucrarilor nu a fost atunci si nici acum nu este acela de a cauta gaze de sist. Prin aceste lucrari se identifica doar structura geologica a zonei respective, nu si felul mineralelor continute. Ce tip de zacamant se cauta este o problema care intereseaza exclusiv firma ADX, care nu este obligata sa precizeze acest lucru in contractul de lucrari de prospectare, iar firma de prospectare nu este deloc interesata de acest aspect, rolul acesteia fiind doar sa obtina o informatie reala si clara asupra structurii geologice a zonei (asa cum este stipulat in contract), lucrarile desfasurandu-se absolut identic pentru oricare zacamant. Mai mult, informatia finala asupra structurii geologice a zonei este cunoscuta doar de firma finantatoare a lucrarilor (ADX in speta), firma Prospectiuni punandu-i la dispozitie rezultatele masuratorilor in forma bruta, prelucrarea acestora fiind facuta in centre de calcul alese de ADX, de regula in alte tari decat aceea unde este zona de lucru (similar procedurii de tiparire a banilor unei tari intr-o alta tara).