Hram la Manastirea Sadinca

Numerosi pelerini au participat în Duminica dinaintea Înaltarii Sfintei Cruci la Sfânta Liturghie oficiata de Înaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, la altarul de vara al Manastirii Sadinca, judetul Sibiu. Obstea manastirii condusa de protosinghelul David Stoica a serbat anticipat hramul asezamântului monahal, iar credinciosii din satele învecinate, din Sibiu si chiar de mai departe au venit la Sadinca pentru a se ruga si a primi binecuvântare arhiereasca.

Parintele David Sadinca3

În soborul slujitor s-au aflat secretarul eparhial din Arhiepiscopia Sibiului, parintele Cristian Vaida, protopopul de Saliste, Petru-Toader Damian, preoti de la parohiile apropiate si din Sibiu. Între oaspetii veniti la sarbatoarea manastirii, îi amintim pe primarul Sibiului, Astrid Fodor, primarul comunei Loamnes, Maria Greavu si alte oficialitati.
În cuvântul de învatatura, IPS Mitropolit Laurentiu a vorbit despre sarbatoarea din 14 septembrie, despre întelesurile duhovnicesti al Sfintei Cruci si despre harul primit de credinciosii care se aseaza sub ocrotirea acesteia.
„Când vorbim despre Cruce, comemoram un eveniment istoric. Sfânta Elena, mama împaratului Constantin, care a dat libertate crestinismului, a mers la Ierusalim ca sa caute Crucea Mântuitorului. Dupa 300 de ani, ea fusese acoperita, îngropata, si sapând a gasit locul unde au fost îngropate cele trei cruci. Le-a scos pe toate, dar dupa atâta vreme nu se deosebeau între ele. Atunci, Patriarhul Macarie a pus aceste trei cruci la o proba cereasca. De ele a fost atins un mort si când s-a atins de Sfânta Cruce, a înviat. De atunci, lemnul Sfintei Cruci a fost înaltat spre binecuvântarea credinciosilor si pe sub umbra Crucii treceau toti cei care voiau sa primeasca ocrotirea cerului. Va amintesc aici de un eveniment pe care îl serbam în timpul Postului Mare. Una dintre fiintele cele mai frumoase din acea vreme, Maria Egipteanca, mergea sa se închine la Ierusalim si credea ca totul se produce în aceasta lume si totul se reduce la bucurii si placeri lumesti. Cu toate pacatele ei, mergea spre Biserica Învierii si, voind sa intre si ea unde era înaltata Sfânta Cruce, desi portile erau deschise, s-a lovit de un zid. A încercat si a doua oara, crezând ca e vreo neputinta si a încercat si a treia oara si vazând ca este respinsa a plâns amar, s-a convertit, s-a cait în sine atât de puternic si a facut o fagaduinta în fata icoanei Maicii Domului. A mers în pustie sa plateasca toate acestea pentru ca a avut îngaduinta. Îndata ce s-a deschis lui Dumnezeu, a putut sa intre si sa se închine Sfintei Cruci. Aceasta istorioara ne arata cât de importanta este lucrarea lui Dumnezeu si prin acest semn, pentru ca Sfânta Cruce a fost sfintita prin sângele Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus IPS Mitropolit Laurentiu.
La final, ierarhul a oferit acte de ctitorire familiei Dorel-Ioan si Diana Marcu Vulcu, precum si Elenei Hînsa. Ierarhul le-a multumit pentru jertfa lor facuta spre slava lui Dumnezeu si pentru a ridica la Sadinca, un sat parasit, o minunata manastire.

Parintele David Sadinca

sadinca

Parintele David Sadinca2

Sarbatoarea s-a încheiat cu un cuvânt de multumire al staretului David Stoica. Parintele staret a oferit mai apoi daruri ierarhului si oaspetilor, multumind tuturor pelerinilor pentru dragostea fata de acest asezamânt monahal din Arhiepiscopia Sibiului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.