Icoana Maicii Domnului – Minune sau propaganda ?

Pe o plaja din Soci a fost adusa Icoana Maicii Domnului „a Semnului” (a Radacinii din Kursk) este praznuita pe 8 martie, 8 septembrie si 27 noiembrie. Sfântul Serafim de Sarov a fost vindecat în prezenta acestei icoane.

Mai multe copii ale icoanei au fost pictate mai târziu, pentru a fi date armatelor în campania din Crimeea si multor generali rusi, printre care si cneazului Kutuzov.

Maica Domnului znamenie

 

Icoana Maicii Domnului Znamenie are o istorie veche, ce dateaza înca din veacul al XIII-lea, din vre­mea când cnezatele rusesti erau pustiite si pâr­jolite de teribilele hoarde tatare. Tinutul Kursk cazuse si el prada invaziei mongole. Oamenii fugisera din calea cotropitorilor, ascunzându-se în padurile din îm­pre­ju­rimi si astfel cetatea aproape abandonata fusese com­plet distrusa.

Si dupa cum spune legenda, în ziua de 8 septembrie 1295, de Sarbatoarea Nasterii Prea­sfin­tei Fecioare, un taran a descoperit într-o padure o icoana cu chipul Maicii Domnului. “La radacina unui copac batrân a aflat el icoana Preacuratei Fecioare si, numai ce a ridicat-o de la pamânt ca, în aceeasi clipa, din acel loc a început sa izvorasca o apa curga­toare…”, povestesc izvoadele vremii. Barbatul a luat icoana si a dus-o în biserica din cetatea Kursk. Si de atunci, oa­menii ce ratacisera în pribegie, aflând vestea cea mi­nunata, au început sa se întoarca la casele lor. Icoana apa­ruse ca un semn de la Dumnezeu, un semn trimis oamenilor întru reîntregire, întru readucerea lor în jurul credintei, în jurul Bisericii. De atunci, icoana a început sa savârseasca minune dupa minune, tama­duind boli fara leac si izbavind de pacate grele sufletele cre­din­ciosilor. În locul unde fusese gasit chipul zugra­vit al Fe­cioarei Nascatoare de Dumnezeu, oamenii au ridicat o capela. De-a lungul veacurilor, pe acel loc s-au cons­tru­it diferite lacasuri sfinte, iar astazi, acolo se afla Mâ­nastirea de calugari cu hramul Nasterea Maicii Dom­nului, mânastire ridicata în 1597, ce poarta în popor si numele de “Znamenie” (Semnul).

De-a lungul anilor, icoana a colindat comunitatile pravoslavnice rusesti din întreaga Europa, din America de Sud, Canada si Australia. Prin toate colturile lumii pe unde a ajuns în pelerinaj, chipul Maicii Domnului si-a revarsat preaplinul bunatatii Sale, savârsind mira­cole, oferind credinciosilor haruri binecuvântate. formula as

Maica Domnului znamenie1

Mai multe site-uri rusesti scriu despre o minune intamplata la Soci. Un grup de 12 delfini a adus la malul marii un obiect acoperit cu aluviuni. Cei aflati pe plaja au ramas uimiti vazand delfinii impingand Icoana la mal.

O femeie s-a apropiat de obiect dand deoparte algele si primul strat ce acoperea Icoana Maicii Domnului Znamenie. A ramas inmarmurita vazand ca ceea ce la inceput parea o bucata murdara de lemn este de fapt un obiect de cult.

Sotul a intrebat-o ce este obiectul adus de delfini si ea a raspuns emotionata ca .. este vorba de Icoana Maicii Domnului.

Maica Domnului znamenie Soci

Cei doi au luat Icoana si au dus-o la Moscova, grabiti sa povesteasca Patriarhului intamplarea. Acum a fost inramata si pusa in Palatul Patriarhal.

Maica Domnului znamenie Soci1

Cum stirile false abunda in mediul online ne putem intreba daca este o intamplare adevarata sau doar propaganda.

Maica Domnului znamenie Soci2

Cei 12 delfini pot simboliza cei 12 Apostoli si exista multe relatari despre Icoane sosite pe apa de nicaieri. Un caz celebru este cel al icoanei Maicii Domnului Portarita.

Nu se stie de unde a sosit aceasta Icoana, ce doreste sa ne arate Maica Domnului si de ce a ajuns pe o plaja din Soci.

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.