Identitatea unui individ provine mai degraba din caracterul sau moral, decât din memorie sau intelect, este rezultatul surprinzator al unui nou studiu referitor la Alzheimer si alte boli neurodegenerative:
O întâmplare recenta dovedeste ca într-adevar caracterul moral este cel care defineste indentitatea umana.
În ultimii cinci ani, Edith, în vârsta de 93 de ani, a suferit de boala Alzheimer. În aceasta vara, Edith a încetat din viata. Pâna în momentul decesului, femeia a uitat aproape tot, pâna si numele copiilor ei. De asemenea, a pierdut cam tot ce o definea: inteligenta ei energica, pasiunea pentru literatura si istorie.
Totusi bunatatea ei nu s-a schimbat. Dragostea ei caracteristica a devenit si mai evidenta odata cu trecerea timpului. Alzheimer îti poate da impresia ca ai pierdut persoana iubita, chiar daca aceasta înca traieste. Dar pentru copiii ei, bunatatea continua a lui Edith a însemnat ca, desi memoria si intelectul au disparut, ea înca este prezenta ca si individ.
Un studiu din domeniul Stiintei Psihologice scoate la iveala o interesanta colaborare dintre psihologul Nina Strohminger, de la Universitatea Yale, si filosoful Shaun Nichols, de la Universitatea din Arizona. Cercetarile lor demonstreaza cum cazul lui Edith exemplifica surprinzatorul principiu: identitatea unui individ provine din caracterul lui moral si mai putin din memorie si intelect.
Multi filosofi au presupus ca identitatea noastra îsi are radacinile în amintiri si în întelepciunea acumulata de-a lungul vietii. Doctorii Strohminger si Nichols au contrazis teoriile filosofilor, spunând ca un individ se poate identifica prin caracteristicile lui morale, calmitatea, bunatatea sau curajul lui. Pentru a verifica aceasta teorie, cercetatorii au comparat diferite cazuri de boli neurodegenerative cu ajutorul a 248 de participanti la studiu. Ei au comparat bolnavii de Alzheimer cu alte persoane care sufera de Dementa Frontotemporala (FTD).
FTD este cel de-al doilea tip comun de dementa dupa Alzheimer, desi afecteaza mai putini oameni si, de cele mai multe ori, apare la persoanele mai tinere.
În cazul Dementei Frontotemporale predomina tulburari de tip afectiv, tulburari de comportament si personalitate, dificultati în gândire si limbaj. Prin urmare, bolnavii de FTD se pot schimba din punct de vedere moral, chiar daca memoria si intelectul lor înca functioneaza. Ei pot deveni indiferenti fata de ceilalti sau nu îsi pot controla impulsul de a fi nepoliticosi.
În final, cercetatorii au facut o comparatie între bolnavii de Alzheimer si FTD si cei bolnavi de Scleroza laterala amiotrofica. ALS se caracterizeaza printr-o reducere progresiva a neuronilor motori care comanda muschii voluntari, muschi care fac posibila miscarea. Fizicianul Stephen Hawking sufera de ALS. descopera