Update 5
Turla s-a prabusit in fata altarului
Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu a spus ca va ajuta refacerea bisericii.
Update 4
Preoţii au reuşit să scoată icoanele din Biserică.
Focul a izbucnit in jurul orei 20, în turla bisericii şi apoi s-a extins. Pompierii cred că este vorba despre un scurtcircuit, anunta Adevarul.
Update3
Un foc mistuitor a cuprins una din turlele bisericii Sfantul Pantelimon din sectorul 2 al Capitalei. Aceasta s-a prabusit in jurul orei 22:30. Ovidiu Pana a spus ca turla este din lemn captusit cu tabla, ceea ce a facut dificila decopertarea.
Gravitatea situatiei i-a determinat pe pompieri sa actioneze de la o distanta sigura.
ISU Bucuresti a actionat pentru stingerea incendiului cu sase autospeciale cu apa si spuma, doua autoscari mecanice, doua echipaje de descarcerare si unul de prim ajutor.
In urma incendiului nu au fost inregistrate victime.
protv
Update 2
Turla bisericii a cazut in curtea interioara. Unii spun ca este un semn rau. Biserica era inchisa si nu existau lumini aprinse.
Biserica “Sfântul Pantelimon” se află în apropierea Pieţei Foişorul de Foc, între Bulevardul Ferdinand şi Calea Moşilor.
Update
Una dintre turlele bisericii a luat foc si exista pericolul prabusirii sale. Incendiul a izbucnit in jurul orei 20:00, iar pompierii cred ca este vorba despre un scurtcircuit.
Focarul a fost localizat in altarul bisericii. Mai multe echipaje incearca sa stinga focul. ziareUn incendiu a izbucnit în aceasta seara la biserica Sfântul Pantelimon din Bucuresti.
Pompierii s-au deplasat pentru stingerea focului, care afecteaza turla bisericii. Realitatea
Biserica veche, construita din lemn – dupa cum ne informeaza istoricul N. Stoicescu -, a fost atestata documentar în testamentul domnitorului Grigore Ghica din iulie 1752. Marturii despre aceasta prima veche biserica construita din lemn întâlnim si în „Bibliografia monumentelor feudale din Bucuresti” a Banului N. Cantacuzino.
În anul 1790, în locul bisericii de lemn – dupa cum se mentioneaza într-o pisanie sapata în piatra cu litere chirilice – a fost construita una din zid de catre preotul Ivan ot Silvestru. În pisania aceasta, care se pastreaza pe peretele din dreapta pronaosului, se poate citi urmatorul text: „Doamne, Cel ce cu puterea Ta proslavesti pe cei ce iubesc podoaba casei Tale si locul locasului maririi Tale, primeste acest sfânt lcas, care este întru slava Ta si cinstea si praznuirea marelui mucenic si tamaduitor Panteleimon, prin osârdia robilor lui Dumnezeu: parintele Popa Ivan ot Silvestru, Constantin logofat Bornescu si jupân Constatin Coramzulea si jupân Ene Manciulescu si cu alti pravoslavnici crestini, care cu cât s-au îndurat si s-a facut în razmerita, leat 1790 ”.
Preotul Ivan de la Silvestru, care a slujit la aceasta, a pictat icoana Maicii Domnului si a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, precum si o cutie de lemn ce contine 11 iconite praznicale. Forma bisericii din 1790 se regasea picatata pe cutia de ofrande (cutia milei). Cutremurul din 1838 a avariat grav biserica.
Drept urmare, în anul 1866, s-a luat initiativa construirii bisericii în forma pe care o vedem astazi. Piatra de temelie a actualei biserici a fost pusa în data de 22 mai 1872, lucrarile de constructie fiind executate dupa planurile arhitectului Nae Cucu. Biserica a fost picatata de G. Stoenescu, un elev al lui Gh. Tatarescu. Atât tâmpla – lucrata de sculptorul Petre Babic –, cât si amvoul, jilturile si o masa de ofrande dateaza din anul 1873. Poleitul tâmplei si amvonului a fost executat în anul 1875 de Franz Ferdinandy. Constructia bisericii a fost finalizata în data de 11 aprilie 1876.
Construită pe locul unei vechi biserici de lemn, prima datând din 1752 (atestată documentar în testamentul domnitorului Grigore Ghica din iulie 1752), cea de a doua din 1790 (construită de către preotul Ivan ot Silvestru), actuala formă a bisericii Sf. Pantelimon a fost finalizată, conform pisaniei, la 11 aprilie 1876. Lucrările s-au executat după planurile arhitectului Nae Cucu; pictura interioară a fost executată de G. Stoenescu (elev al lui Gh. Tatarăscu); lucrările de sculptură în lemn: catapeteasma, amvonul, jilţurile şi o masă de ofrande aparţin lui Petre Babic; poleitul tâmplei şi a amvonului a fost executat de Franz Ferdinand. Ulterior, în anul 1921, bisericii Sf. Pantelimon i s-a mai adăugat şi un pridvor.