Pe 14 septembrie 1981, un MIG-23 era in zbor de antrenament in apropiere de orasul Muncaci (Mukachevo) din vestul Ucrainei. Brusc, in fata avionului a aparut, din neant, o sfera de foc, care a distrus partea din fata a aeronavei. Pilotul a avut timp sa se catapulteze. A. Plaksin afirma ca au fost raportate mai multe astfel de incidente, dar niciunul nu a putut fi explicat de cercetarea efectuata prin programele OZN.
Cazul din 1982, la care faceam trimitere la inceputul acestui articol, a fost cel mai mediatizat. Atunci, pe 4 octombrie, deasupra unei baze din Ucraina, cu silozuri continand rachete balistice intercontinentale cu focos nuclear, a plutit fara zgomot, timp de patru ore, un OZN discoidal. Avea diametrul de circa 900 de metri, o forma geometrica perfecta, suprafata neteda, fara hublouri sau alte semne particulare. Focoasele nucleare ale rachetelor erau indreptate catre Statele Unite (ele au fost dezmembrate abia in primii ani 1990).
Camera subterana de comanda a rachetelor era dublata de una similara aflata la Moscova. In timp ce OZN-ul plutea deasupra, pe ambele panouri s-a aprins o lampa indicand initierea lansarii rachetelor, in ciuda faptului ca nimeni nu apasase niciun buton. Mai ales cei de la Moscova au fost extrem de alarmati, intrucat se putea declansa o conflagratie mondiala. Din fericire, dupa 15 secunde, totul a revenit la normal. Intregul incident a fost atestat prin numeroase marturii si investigatii ulterioare, inclusiv, in 1995, de David Ensor, corespondent renumit al canalului ABC News, care a intervievat in acest scop zeci de cercetatori, militari si oficiali guvernamentali rusi. magazin