Liderii europeni au demonstrat de la începutul crizei datoriilor de stat ca nu actioneaza decât atunci când situatia devine cu adevarat critica. Au aratat asta atunci când, în cazul Greciei, au intervenit doar atunci când posibilitatea intrarii în incapacitate de plata era iminenta. Ei bine, am ajuns în punctul critic, spune economistul Wolfgang Munchau.
Faptul ca „inima“ zonei euro a fost atinsa de criza datoriilor de stat este cel mai bun argument ca factorii de decizie din UE trebuie sa actioneze acum, spune economistul într-un editorial publicat în „Financial Times“.
Esecul Germaniei de a se împrumuta saptamâna trecuta (ceea ce nu s-a mai întâmplat de 14 ani), cresterea dobânzilor cerute de investitori pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale, cât si criza de lichiditati cu care se confrunta bancile arata ca, daca politicienii nu iau masuri ferme si imediate, zona euro este aproape de colaps. „Zona euro a devenit acum terenul de pe care toti investitorii fug, iar bancile fac acelasi lucru – dar discret“, scrie Munchau. adevarul