Istoria interzisa – Father Crespi si colectia sa de artefacte antice

Parintele Carlos Crespi s-a nascut in 1891, in Italia. Carlo este al treilea din cei treisprezece fii ai familiei.

“Cand invatam in internat – povestea don Carlo – Sfanta Fecioara Maria imi aparu intr-un vis: ma vedeam imbracat ca un preot, cu o barba lunga, in timp ce predicam. Nu eram insa într-o biserica maiestoasa, ci intr-un fel de coliba saracacioasa…”. In 1923, urmand revelatia avuta in vis, pleaca in misiune in Ecuador. Ajunge la Gayaquil si apoi pleaca spre Quito; de aici se transfera la Cuenca, unde va ramane pentru toata viata.

crespi2

Incepe munca sa imensa pentru cei mai saraci: introduce curentul electric la Macas, deschide o scoala agricola la Yanuncay, infiinteaza o scoala generala, creeaza prima scoala de arte si meserii, etc si traieste toata viata in mijlocul saracilor. sursa

crespi

Dragostea bastinasilor pentru Father Crespi i-a impins sa ii aduca daruri, drept multumire pentru tot ce a facut.

Intalnindu-l in 1981 pe excentricul preot catolic, fostul colonel al armatei SUA, Stephens Wendell a fost convins ca l-a intalnit pe Hitler.

Povestea enigmatica a lui Father Crespi a devenit cunoscuta si datorita scriitorului Erich Von Daniken, care l-a intalnit si i-a vazut colectia impresionanta de artefacte antice. Placile din aur sau metal, sunt gravate cu scrieri ciudate si diverse imagini, reprezentand serpi, piramide, animale din mai multe specii, etc.

crespi3

Nimeni nu a dat doi bani pe relatarea scriitorului si cu atât mai putin nimeni nu credea ca este posibila o asemenea fabulatie. Anii au trecut si povestea pesterii Tayos a fost uitata. Recent, o echipa de exploratori au oferit opiniei publice o declaratie si mai multe fotografii cu descoperirile efectuate în aceasta pestera.

Echipa a anuntat ca a gasit accidental câteva tuneluri care au fusesera evident sapate artificial în trecutul îndepartat undeva din camera principala. Echipa a putut urmari unul dintre aceste tuneluri pentru aproximativ 800 metri si au dat peste o mare camera ce continea biblioteca de metal si alte comori.” sursa

tayos05

Father Crespi a strans o colectie impresionanta de artefacte antice, chiar daca o parte se presupune ca sunt falsuri.

tayos03

O parte dintre obiectele primite de Father Crespi se regasesc in muzeul ce ii poarta numele, altele fiind pastrate de Banca Centrala a Ecuadorului.

crespi001

crespi002

Mai multe artefacte au fost distruse intr-un incendiu, la 20 iulie 1962. Father Crespi nu cerea bani pentru ajutorul dat sarmanilor, asa ca bastinasii incercau sa ii multumeasca oferindu-i mereu tot ce aveau mai de pret. Multe obiecte erau facute din aur, argint si pietre pretioase, ceea ce ne face sa ne intrebam – de unde aveau niste oameni sarmani astfel de metale ?

crespi02

crespi03

Richard Wingate a vizitat colectia in 1970 si povestea ca a vazut suluri de tabla ingramadite intr-un sopron. Vanatorii indieni ii aduceau lui Father Crespi folii mari din aur, argint si metale necunoscute. Fiecare centimetru patrat era decorat cu inscriptii complicate, unele avand inscriptii cu ritualuri religioase de mult uitate.

crespi4

Unii arheologi considerau obiectele din colectia Crespi a fi niste falsuri dar cercetarile recente incep sa ii contrazica. Spaniolii care au invadat vechile civilizatii antice nu puneau mare pret pe obiecte, topindu-le si transformand metalul in lingouri mai usor de transportat.

tayos1

tayos

tayos08

tayos04

Se pare ca obiectele primite de Father Crespi fac parte din vechile tezaure incase iar pestera Tayos a fost doar un depozit temporar.

tayos2

Exista o legenda despre El Dorado potrivit careia, in timpul lui Tahuantinsuyo, cand incasii au aflat ca Atahualpa (conducatorul lor) fusese asasinat de catre conquistadori, au venit cu sutele la Cajamarca incarcati cu aur si argint pentru a-i plati rascumpararea. Ruminahui, unul dintre generalii lui Atahualpa, a decis sa ascunda tot aurul impreuna cu mii de incasi. Legenda nu precizeaza exact locul unde a fost ascuns aurul, dar multe persoane cred ca acesta s-ar afla pe fundul lacului Titicaca sau prin vaile Anzilor.

Sa fie oare colectia parintelui Crespi, Comoara din Atahualpa ?

crespi01

tayos11

tayos09

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.