Istoria spulberata a României. Semnalul de alarma al unui student la Istorie

“Istoria este cea dintâi carte a unei natiuni. Într-însa ea îsi vede trecutul, prezentul si viitorul. O natie fara istorie este un popor înca barbar si vai de acel popor care, si-a pierdut religia suvenirilor”, ne spunea primul istoric modern reprezentativ, Nicolae Balcescu. Astazi, când istoria ar fi trebuit sa devina o disciplina care sa contribuie la dezvoltarea culturii generale a tinerilor si la o cunoastere a valorilor nationale, ea a devenit, mai degraba, o disciplina derizorie si lipsita de interes în cultura si dezvoltarea viitoarelor generatii.

A nu-ti cunoaste istoria înseamna, cum s-a spus, a nu-ti cunoaste parintii si stramosii, ai tai si ai neamului întreg, a nu beneficia sau a nu fi demn sa beneficiezi de mostenirea ce ti-au lasat-o, cu suflet de parinte.

Cucuteni, Hamangia, Gumelnita, Turdas-Vinca

 

Cât despre culturile preistorice din neolitic si epoca bronzului care sunt unice în Europa cu o ceramica si o vechime impresionanta (Cucuteni, Hamangia, Gumelnita, Turdas-Vinca), aceastea sunt practic inexistente în viziunea noilor generatii de tineri.

The New York Times, cel mai prestigios ziar din Statele Unite ale Americii, a publicat la data de 30 noiembrie 2009 în sectiunea Science un articol despre expozitia gazduita de Institutul pentru Studiul Lumii Vechi (Institute for the Study of the Ancient World) de la Universitatea din New York. Expozitia a cuprins exponate de o valoare inestimabila apartinând culturii Cucuteni. Americanii se mândresc ca în Europa si în România exista o asemenea cultura.

Paradoxal, noi o eliminam din manualele scolare ca nu cumva elevii nostri sa cunoasca ca pe acest teritoriu au fost culturi antice unice si o continuitate de locuire de mii de ani. ,,Este vorba de un popor care prin stramosii sai îsi are radacinile de patru ori milenare, aceasta este mândria si aceasta este puterea noastra” – spunea Nicolae Iorga secolul trecut.

Putere si mândrie care zac acum în ignoranta elevilor si studentilor nostri care afla ca sunt ,,romani”, urmasi ai Romei, conform ,,etichetarii” de catre unii istorici si împarati bizantini pe parcursul secolelor din primul capitol intitulat ,,Romanitatea românilor în viziunea istoricilor”. ziua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.