Joia Mare in Saptamana Patimilor

Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi Joia Mare sau ziua in care preotii slujesc Denia celor 12 Evanghelii. In Joia Mare, oamenii merg la biserica sa se spovedeasca si sa impartaseasca. Tot in Joia Mare, in unele zone nu se da prescura acasa, ci se opreste de la toata lumea, caci din ea se pregatesc bucatele. Seara, lumea se duce la priveghi, la denie, toti in haine de doliu, facute din panza alba si cusute cu negru. Ca semnificatie, in Joia Mare crestinii ortodocsi praznuiesc patru evenimente din Saptamana Patimilor, primele doua facandu-se ziua, iar celelalte doua in noaptea de joi spre vineri.

Trimite felicitari ortodoxe

Hristos1a

In popor exista si cateva superstitii referitoare la aceasta zi. Astfel, se spune ca nu este bine sa se doarma in Joia Mare, caci cine doarme in aceasta zi va ramane lenes un an intreg. Un alt obicei arata ca se fac focuri in curtea casei, pentru ca mortii sa se poata incalzi. bzi

hristos2s

In Sudul tarii, fetele fac cate 12 noduri unei ate, punandu-si la fiecare cate o dorinta si dezlegandu-le cand dorinta s-a implinit. Aceasta ata si-o pun sub perna seara, crezand ca-si vor visa ursitul. Tot aici se pastreaza obiceiul de a spala picioarele celor din casa (copii) de catre femeile mai in varsta.

In Vestul tarii, o familie care prepara painea pentru Paste, pentru biserica, o aduce acum cu vase noi, cu lumanari si vin, pentru a ramane pana la Pasti.

Din Joia Mare pana in ziua de Pasti se zice ca nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se toaca.

In traditiile romanilor, Joia Mare este termenul pana la care femeile trebuiau sa termine de tors canepa. Joia Mare este considerata binefacatoare pentru morti. Acum se face ultima pomenire a mortilor din Postul Mare.

Joia Mare este cunoscuta mai ales, in cultura populara actuala, ca ziua in care se inrosesc ouale; pentru ca se spune ca ouale inrosite in aceasta zi nu se strica tot anul. De asemenea, oamenii cred ca aceste oua sfintite si ingropate la mosie o feresc de piatra. hotnews

hristos3c

Sfânta si Marea Joi din Saptamâna Patimirilor Domnului este ziua în care se oficiaza, de dimineata, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Structura acesteia urmeaza o rânduiala speciala s este unita cu Vecernia. La aceasta Liturghie se sfintse si un al doilea Agnet care va fi uscat si sfarâmat în a treia zi de Pasti.

Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se oficiaza numai de 10 ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Vasile, pe 1 ianuarie, în Joia si Sâmbata din Saptamâna Patimirilor, în Ajunul Craciunului, pe 24 decembrie si în cel al Bobotezei, pe 5 ianuarie. Basilica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.