Kefirul nu difera prea mult ca aspect si gust de iaurt sau laptele batut. Metoda de fabricatie diferita il recomanda insa si persoanelor cu intoleranta la lactoza. Kefirul este fabricat din lapte de capra, oaie sau vaca la care se adauga granule(Bacterii si ciuperci) de Kefir, originare din zona Caucazului.
Kefirul traditional este fermentat la temperatura camerei, de obicei fiind lasat peste noapte. Datorita fermentării lactozei rezulta o bautură acrisoara, slab carbogazoasa si usor alcoolica cu o consistenta asemanatoare iaurtului diluat.
Ilya Mechnikov, laureat al premiului Nobel in anul 1908 a studiat influenta kefirului asupra organismului uman si a concluzionat ca delicioasa bautura elimina factorii toxici si intarzie imbatranirea. Kefirul previne mutatiile genetice, este antioxidant, cel fermentat mai mult mareste continutul de acid folic din organism, este un bun catalizator in digerarea lactozei, reduce hipertensiunea si nivelul colesterolului din sange.
Se poate consuma la fel ca si iaurtul sau laptele batut, se pot face sosuri reci cu el sau poate fi un mic dejun sanatos alaturi alte alimente. Pentru cei ce nu savureaza gustul acrisor recomandam adaugarea de miere si nuci, siropuri de fructe, musli, fructe confiate sau chiar inghetate.