„La moaste vin oameni care vor uimire într-o lume în care nimic nu-i mai motiveaza“

A trecut de atunci prin 22 de pelerinaje individuale si doua de grup, la manastiri din Dobrogea, din împrejurimile Bucurestiului, de la Iasi, Suceava sau Nicula, si a realizat studii de teren din discutii cu persoane implicate direct si indirect în organizarea pelerinajului, preoti, jurnalisti, forte de ordine, pompieri, comercianti de obiecte religioase si pelerini.

Mirel Banica a descoperit ca, la unele pelerinaje mai mici, precum cele de la Curtea de Arges sau Suceava, jandarmii îngusteaza intentionat rândul, cu garduri metalice. „Uneori, oamenii stau o ora la rând, se bucura ca au scapat repede, dar simt ca le lipseste ceva, ca ritualul n-a fost performat complet. Din acest motiv, foarte multi se întorc din nou la rând“, ne-a explicat cercetatorul, brailean la origine, una dintre concluziile studiului.

„Nevoia de miracol“ se centreaza pe pelerinajul de la Iasi si încearca sa descrie un fenomen care ilustreaza foarte bine vremurile actuale, este de parere autorul. „Este vorba despre niste oameni care-si cauta o cale, generatia care are acum 60-70 de ani, oameni care au trait preponderent sub comunism, au iesit la pensie, unii dintre ei au si putini bani si vor sa faca acest pelerinaj. Pentru pelerinul care pleaca din sat este excursia anuala. Ei nu se duc în Grecia, Bulgaria, Spania la plaja. Asta este modalitatea lor de-a face turism. De multe ori mi-au spus pelerinele-femei ca mai scapa si ele de barbat. Pelerinajele dau dependenta. Daca te simti bine la o nunta pentru ca-ti place sa dansezi, te duci si la a doua, la a treia“, a precizat cercetatorul brailean. Mirel Banica a mai descoperit ca, în acceptiunea majoritatii pelerinilor, în jurul datei de 14 octombrie încarcatura sacrala este mai mare, iar posibilitatea de a se înfaptui miracolul este mai mare. „Sunt oameni care vor miracol într-o lume în care nimic nu-i mai uimeste, nimic nu-i mai motiveaza. Sunt oameni care au probleme foarte grave cauzate de migratie. Am vazut scene în pelerinaj, când omul ajuns la racla a spus «Mama, am ajuns, se gândeste mama la tine!»“, a mai spus Banica. adevarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.