Laptisorul de matca

Când ne gândim la laptisorul de matca, e bine de reflectat asupra urmatoarei realitati: în lume exista o enorma diversitate de tipuri de nectar, de miere si po­len, care constituie hrana albinelor, sub o forma sau alta. Cu toate acestea, laptisorul de matca, peste tot în lume, este foarte asemanator. Desi îsi are originea în me­diul vegetal, prin transformarile glandulare ale albi­nei, laptisorul de matca crud nu are corespondent ca eficienta în lumea vegetala si nici nu a fost pâna acum reprodus în întregime pe cale sintetica.

laptisor

Noi, oamenii, am ajuns în spatiu si pe fundul oceanelor, dar deocam­data nu reusim sa întelegem ce face albina, cu atât mai putin sa reproducem munca sa. Laptisorul de matca crud are o culoare alb-sidefie pâna la galbui, un miros caracteristic, putin aromat, un gust acidulat, astringent si usor picant. Aciditatea apropiata de cea a sucului gas­tric îl face usor de tolerat. Contine apa, circa 10-15% proteine, 10-15% glucide, 5% lipide, 2% alte substante. Are în compozitie toti aminoacizii esentiali. Acizi cu actiune antitumorala (acidul 10-hidroxi 2-decenoic), enzime si co-enzime, o peptida de tip insu­lina, care îl recomanda în diabet indiferent de tip, substante hetero­ciclice, acetilcolina (important neuro­transmitator), oli­go­elemente (potasiu, fosfor, fier, calciu, siliciu), vita­mine. Cel mai bine este reprezentat complexul vita­mi­nic B. Vitamina C este prezenta doar sub forma de urme, iar vitaminele A, D, K si E lipsesc. Aceasta a con­­stituit o mare surpriza pentru cercetatorii care pre­su­puneau ca fertilitatea deosebita a matcii ar fi în lega­tura cu vitamina E, supranumita si a fertilitatii. formula as

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.