Când ne gândim la laptisorul de matca, e bine de reflectat asupra urmatoarei realitati: în lume exista o enorma diversitate de tipuri de nectar, de miere si polen, care constituie hrana albinelor, sub o forma sau alta. Cu toate acestea, laptisorul de matca, peste tot în lume, este foarte asemanator. Desi îsi are originea în mediul vegetal, prin transformarile glandulare ale albinei, laptisorul de matca crud nu are corespondent ca eficienta în lumea vegetala si nici nu a fost pâna acum reprodus în întregime pe cale sintetica.
Noi, oamenii, am ajuns în spatiu si pe fundul oceanelor, dar deocamdata nu reusim sa întelegem ce face albina, cu atât mai putin sa reproducem munca sa. Laptisorul de matca crud are o culoare alb-sidefie pâna la galbui, un miros caracteristic, putin aromat, un gust acidulat, astringent si usor picant. Aciditatea apropiata de cea a sucului gastric îl face usor de tolerat. Contine apa, circa 10-15% proteine, 10-15% glucide, 5% lipide, 2% alte substante. Are în compozitie toti aminoacizii esentiali. Acizi cu actiune antitumorala (acidul 10-hidroxi 2-decenoic), enzime si co-enzime, o peptida de tip insulina, care îl recomanda în diabet indiferent de tip, substante heterociclice, acetilcolina (important neurotransmitator), oligoelemente (potasiu, fosfor, fier, calciu, siliciu), vitamine. Cel mai bine este reprezentat complexul vitaminic B. Vitamina C este prezenta doar sub forma de urme, iar vitaminele A, D, K si E lipsesc. Aceasta a constituit o mare surpriza pentru cercetatorii care presupuneau ca fertilitatea deosebita a matcii ar fi în legatura cu vitamina E, supranumita si a fertilitatii. formula as