Mada’in Saleh a fost in trecut un oras antic numit Hegra. Unele dintre inscriptiile gasite aici dateaza din mileniul II, ien, iar celelalte elemente arhitecturale s-au realizat in vremea civilizatiilor Thamudi, Lihyan si Nabatean.
Este un oras sculptat in gresie, aproape necunoscut, si totusi ramasitele sale sunt considerate al doilea cel mai importante, dupa cultura Nabateana de la Petra.
Amplasat in desert, construit din roci gigantice folosite pentru a plasa orasul, care include mai multe palate, temple sculptate si morminte maridin zona, lucrari care pote fi de pana la 16 metri marime. Chiar si ramasitele orasului sunt chiar mai bine conservate decât cele de la Petra.
Aproape toata lumea stie despre existenta unor resturi de la Petra, dar putin se stie despre acest loc. Mada’in Saleh, a fost un fel de capitala a Sudului Nabatean, si astazi, doar aproximativ 15.000 de persoane o viziteaza in fiecare an, in timp ce promovarea turismului la sit este foarte recenta.
Mai mult de 100 de morminte fascinante, au fost bine conservate si datate in perioada de aur a acestei oaze, pe cand era o ruta comerciala , intre anul 100 ien si 100 en. Mormantul lui Qasr al-Farid si este spectaculos , creat dintr-o roca solitara , in desert , ce mentine si astazi simbolurile religioase sculptate acum 2000 de ani.