Busteni. Valea Prahovei. O oaza de liniste, verdeata si aer curat, unde clepsidra timpului cerne nisipul zilelor, cu ingaduinta. Poate de aceea oamenii sunt mai binevoitori decat in alte parti, zambesc, se saluta pe strada si indeamna pe orice strain sa urce sus, in munte, la manastire si la parintele-calugar.
In mijlocul poienitei Palanca(Busteni), parintele Gherontie a decis sa ridice un lacas de cult, se afla un brad urias retezat de furtuna.
In varful acestuia exista o cruce alba, care la lasarea serii se aprinde.
Parintele Gherontie s-a asezat aici la povetele Maicii Domnului, care i s-a aratat de mai multe ori in vis, fiindu-i aproape în toate clipele grele.
Parintele Gherontie Puiu, s-a nascut în localitatea Todiresti, lânga Pascani, în anul 1933, platind un pret prea scump pentru darul vietii – moartea propriei mame, care s-a stins în timp ce-l aducea pe lume. Ferm convinse de moartea pruncului, moasele au asezat puiul de om într-un cos si l-au aruncat pe apa unei gârle. Din fericire, copilul a fost salvat de o femeie care trecea întâmplator prin apropiere, l-a auzit plângând si l-a adus în casa ei, unde l-a îngrijit cu multa dragoste. Odata cu plecarea pe front a fratelui vitreg, Ilie, fiul cel mare al familiei Puiu Petrache, baiatul a visat, pentru prima data, „o tânara cu chip îmbracata în straie manastiresti“, care l-a asigurat ca fratele sau se va întoarce sanatos dupa o perioada lunga de pribegie. Dupa 12 ani de la plecare, fratele sau s-a întors, a construit o casa si, împreuna cu sotia sa, l-a adoptat pe Gheorghe Puiu, cum se numea la început.(Lumina)
Calugarul Gherontie Puiu “Maica Domnului a venit la patul meu, mi-a spus sa ma ridic, ca nu sunt bolnav, si sa fac manastirea”.
Pe Valea Prahovei, la Busteni, in marginea padurilor vesnic verzi de
sub Caraiman, traieste calugarul Gherontie Puiu, omul caruia Maica
Domnului i-a poruncit sa ridice o manastire la poalele Bucegilor. Cu
multa stradanie si indarjire a reusit sa-si indeplineasca visul. Azi,
pe dealul numit de localnici Palanca, intr-o zona rupta din Rai, se
ridica o mandra manastire ce poarta hramul “Inaltarea Sfintei Cruci”.
“Cand am ajuns aproape de un brad retezat am vazut de trei ori o stralucire puternica, asa ca de la o lampa de sudura. Am pus mana la ochi. Acela era semnul! Ne-am apucat sa construim”. Impreuna cu credinciosii din Busteni, primind ajutoare si donatii, parintele Gherontie Puiu si-a vazut visul cu ochii. Biserica Manastirii Caraiman este aproape finalizata.
Manastirea Caraiman este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Busteni, la poalele masivului Caraiman. Crucea de pe Caraiman parca strajuieste poteca ce duce pasii pelerinilor spre manastire. Mergand spre telecabina din Busteni, la un moment dat, pe partea stanga, un indicator si o icoana arata poteca, cu dale de piatra pe alocuri, ce duce spre manastire.
Parintele Gherontie Puiu a ascultat porunca Maicii Domnului si a trait ca un sihastru timp de zece ani intr-o pestera, pana in vara lui 1970. Timp de zece ani, in fiecare noapte, el a privit crucea cea mare de pe Caraiman. Atunci, spune, “i-am jurat Maicutei Domnului ca, daca ma voi intoarce cu bine in lume, jos, voi construi o manastire cu hramul Inaltarea Sfintei Cruci, din curtea careia sa poata fi privita crucea de pe varful Caraimanului”.
Mai multe despre Manastirea Caraiman si parintele Gherontie Puiu gasiti pe Forum
Lucrarile la ansamblul monahal de sub Caraiman sunt in plina desfasurare.
Orice ajutor, catusi de mic, este de folos si aducator de binecuvantare.
Numerele de cont deschis la BRD, Agentia Busteni, CUI-16723179
RON – R021BRDE300SV04714603000
Euro – R044BRDE300SV23300313000
Dolari SUA – R038BRDE300SV23299463000
Dolari Canada – R085BRDE300SV15610303000
Desi parintele e bolnav, pe masura ce portiunile visului sau se asambleaza – staretia, agheasmatarul, biserica, chiliile, trapeza – el continua sa primeasca pelerini.