Se stie ca merele sunt de departe cele mai consumate fructe din Europa si cu precadere cultivate în România. Românii au fost cei care le-au raspândit în Europa, ajungându-se astazi la peste 1.000 de soiuri de cultura. Marul a fost cunoscut ca pom fructifer înca din Evul Mediu. Pentru oamenii din vremea aceea, acesta constituia o importanta componenta a hranei, si asta datorita aportului caloric deosebit al fructului de mar.
Pe lânga merii din livezile românilor exista si o specie de mar paduret, pe care îl gasim de obicei la marginea padurilor sau a poienilor din zonele de deal si de munte. Efectul consumului de mere este acela de a scadea valoarea colesterolului la nivel hepatic, fiind benefic si în afectiunile cardiovasculare. Acest efect se datoreaza în primul rând fibrelor alimentare. Toate fibrele insolubile leaga LDL – colesterolul eliberat de ficat în tubul digestiv si îl „matura” afara din corp, fara a permite reabsorbtia lui atât de nociva. Taifasuri